Acum 40 de ani începea căderea comunismului: Papa ajungea în Polonia

Valentin Borcea Uncategorized

Acum 40 de ani, comunismul primea lovitura care se va dovedi fatala în doar un deceniu. La 2 iunie 1979, Papa Ioan Paul al II-lea se întorcea acasă, în Polonia natală. Trecuseră doar opt luni de când cel care fusese Karol Wojtyla fusese ales să conducă Biserica Catolică.

„Pentru comuniști, alegerea lui a fost un șoc deoarece o persoană din zona controlată de ei a putut fi ales fără să le ceară voie. Pentru Occident a fost un șoc deoarece a fost aleasă o persoană din spatele Cortinei de Fier, dintr-o zonă unde se știa că mai toți oamenii sunt controlați de comuniști” a spus istoricul Paweł Skibiński de la Universitatea din Varșovia pentru polska.pl

Karol Wojtyla plecat la Vatican drept cardinal de Cracovia, cleric al unei țări aflate sub cizma comunismului sovietic, în spatele Cortinei de Fier. Dar s-a întors în Polonia ca un lider al lumii libere, un simbol a speranței.

Papa Ioan Paul al II-lea, pontiful care a doborât comunismul

sursa: http://warszawa.wyborcza.pl/

Când avionul papal a aterizat în Polonia, toate clopotele din țară au sunat la unison. Când a coborât din aeronavă, Suveranul Pontif a pupat pământul polonez. Două milioane de polonezi s-au adunat pe străzile din Varșovia să-l aplaude pe Suveranul Pontif. A fost folosit și atunci un papamobil construit pe șasiu de vehicul militar.

sursa: TVP.info

Piața Victoriei din Varșovia a fost neîncăpătoare entru prima liturghie oficiată de Papa Ioan Paul al II-lea în țara sa natala. Mesajul pontifical a dat fiori liderilor comuniști atei polonezi.

http://warszawa.wyborcza.pl/

„În Polonia, Biserica l-a adus pe Hristos, cheia înțelegerii această mare și fundamentală realitate ce este omul. Omul nu poate fi înțeles pe deplin fără Hristos. Sau, mai degrabă, omul este incapabil de a se înțelege pe sine pe deplin fără Hristos. El nu poate înțelege cine este, care este adevărata lui demnitate, care este vocația lui și care este destinația lui finală. Omul nu poate înțelege aceste lucruri fără Hristos. De aceea, Hristos nu poate fi scos din istoria omului în nicio parte a globului. Excluderea lui Hristos din istoria omului este un gest împotriva omului” a spus Papa Ioan Paul al II-lea la Varșovia acum fix 40 de ani. 

Dacă Papa Ioan Paul al II-lea nu făcea acest prim pelerinaj în Polonia în 1979, nu ar fi existat Solidaritatea. Călătoria a fost una de o noutate absolută, a fost un eveniment social puternic. O generație întreagă de polonezi a devenit conștientă de puterea lor și au simțit nevoia să acționeze, este de părere istoricul Paweł Skibiński.

10 ani mai târziu, comunismul murea în Europa Centrală și de Est

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată acum 66 de ani!
Acum 66 ani, la 2 iunie 1953, Regina Elisabeta a II-a era încoronată în Westminster ...