Românii pomenesc astăzi, de Înălțarea Domnului, toți Eroii Neamului
De 99 de ani, adică din 1920, românii își pomenesc eroii neamului o ziua Înălțării Domnului. Biserica Ortodoxă Română a oficiat astăzi slujbe de pomenile în toate catedralele, bisericile, mănăstirile, cimitirele, troiţele şi monumentele închinate eroilor, din ţară şi din străinătate. De asemenea, la ora 12:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe au fost trase în în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară, a transmis basilica.ro
Cel mai mare monument din România dedicat eroilor este chiar Catedrala Mântuirii Neamului. Lăcașul de cult are hramul „Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor” iar în altar se află lista cu numele tuturor eroilor români cunoscuți.
Pomenirea eroilor neamului românesc de praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două Hotărâri Sinodale din anii 1999 şi 2001, prin care această zi a fost proclamată sărbătoare națională bisericească.
Prin legea 379/2003, privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Domnului, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român, a informat agenția de presă a Patriarhiei Române.