Sancțiuni americane pentru Nord Stream II? Trump se gândește serios!

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INTERNATIONAL

Donald Trump se gândește serios să impună sancțiuni împotriva firmelor europene implicate în gazoductul Nord Stream II. Declarația a fost făcută în timpul întâlnirii de la Casa Albă cu președintele. Poloniei, Andrzej Duda, alt mare oponent al proiectului ruso-german.

„Noi protejăm Germania de Rusia iar Rusia primește miliarde și miliarde de dolari de la Germania. ” a declarat președintele american.

Donald Trump a mai atras atenția și asupra faptului că Germania riscă să fie dependență a Rusia, deoarece prin Nord Stream II ar fi un procent important al necesarului energetic german.

Nu este pentru prima oară când americanii vorbesc de o asemenea măsură, semn că este o opțiune serioasă pentru Washington. Gazprom reprezintă 50%. din proiectul Nord Stream II, adică de la gigantul rus vine o jumătate din banii necesari. Restul fondurilor vin de la firmele Uniper (Germania), Wintershall (Germania), Shell (Marea Britanie, Olanda) și Engie (Franța, Austria). Aceste firme ar fi vizate de potențiale sancțiuni americane care ar putea fi aplicate „în viitorul nu foarte îndepărtat”, precum a spus secretarul american al Energiei, Rick Perry.

Nord Stream II, capcana rusească în care Germania cade de bunăvoie.

Nord Stream II a împărțit Europa. Țările baltice, nordice și estice consideră că, prin acest gazoduct, Rusia își va crește și mai mult în Europa. Dar Germania a ignorat toate criticile, deoarece are nevoie de un flux constant de gaz ca să poată merge mai departe cu planul de renunțare la cărbune și energie atomică, cum vrea Angela Merkel.

Evident, Statele Unite nu au doar scopul de a ține Kremlinul cât mai departe de statele europene. Companiile energetice americane vor să vândă cantități mari de gaz natural lichefiat europenilor. Dar piața actuală este dominată de gazul rusesc venit pe conductă, mai ieftin decât cel american adus cu vaporul. Polonia este printre puținele țări care a semnat un contract pentru importul de gaz american. Oficialii de la Varșovia au spus că prețul mai mare merită plătit ca să scape de Rusia.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Rareş Bogdan – profil de ARIVIST. S-au săturat şi liberalii de el!
Rareş BOGDAN a căzut în dizgraţia conducerii PNL, după ce în urmă cu două săptămâni ...