Prin colapsul sistemului electronic al ANAF, SRI a preluat controlul asupra conturilor

Andrei Marcu ACTUALITATE ECONOMIC POLITIC

SRI a lansat un program de data-management, SII Analytics, cu finanţare europeană, cu scopul declarat de control al firmelor şi eliminare a plăţilor inutile din „zona publică”, precum şi folosirea datelor obținute prin algoritmii rafinați de căutare ai acestui program, de către beneficiari legali precum Poliţie, Parchete, DIICOT, DNA, ANAF, Vămi, Ministerul de Finanțe, Oficiul pentru Prevenirea Spălării Banilor și alții.

Asta în condiţiile în care ANAF a intrat în colaps electronic.

În 2019, programului de modernizare IT a Fiscului şi-a dat obştescul sfârşit. Guvernul a dat banii înapoi la Banca Mondială: 52 de milioane de euro returnate. Executivul român a cheltuit 18 milioane de euro, din 2013 până în 2018, pe consultanță și pregătire. Între timp, la Fisc se lucrează concomitent cupeste 400 de aplicații IT care intră în colaps, iar sistemul nici măcar nu poate colecta datele transmise de casele de marcat electronice, devenite obligatorii de curând, spune fostul șef al ANAF, Gelu Diaconu, pentru RADIO EUROPA LIBERĂ.

Citeşte şi: Probleme în paradisul progresist? Mesajul lui Barna și Cioloș după ultimele scandaluri dintre ei

Într-un interviu recent, Eugen Teodorovici, ministrul finanţelor publice, a declarat că nu ştie dacă foştii ofiţeri acoperiţi, trimişi în ANAF, au fost rechemaţi în garnizoană.

„Nu se știe nimic de proiect, cum l-au implementat, cum l-au integrat, cum respectă legislația, nimic”, spune pentru Europa Liberă avocatul Bogdan Manolea, directorul Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI), despre SII Analytics.

În condiţiile unui precar control parlamentar a SRI, în care 2/3 din membrii comisiei sunt acoperiţi ai serviciului secret, controlul civic este o gogoriţă, spune jurnalistul Marius Ghilezan.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
În VIENA au apărut autobuzele fără ŞOFER
Mini-autobuzele autonome ale companiei franceze NAVYA, care merg cu 12 kilometri pe oră, și au ...