Cioloș, ales lider al grupului macronist-progresist din PE

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Dacian Cioloș a fost ales, în această dimineață, liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European. Adică acel grup progresist-macronist, format din vechiul ALDE Europa, la care s-au alăturat oamenii lui Emmanuel Macron și USR-PLUS din România. Fostul comisar este primul român ales să conducă un grup parlamentar din PE. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul și fostul ministru din guvernul Cioloș, Cristian Ghinea, care și-a dat demisia din Parlamentul de la București înainte de moțiune ca să poată fii la Bruxelles și să participe la negocierile pentru șefia Renew Europe.

”Moment istoric pentru România. Dacian Cioloş devine primul preşedinte român al unui grup din Parlamentul European.

Negocierile cu partenerii din grupul Renew Europe au dat roade. Am promis că vom face din USR PLUS o forță relevantă în politica europeană şi lucrăm serios la asta. ” a scris Cristian Ghinea pe Facebook.

Newstandard.news a scris, acum câteva zile, că dacă Dacian Cioloș va fi ales lider al Renew Europe, atunci e out pentru prezidențiale.

ALDE și-a schimbat numele în Renew Europe la cererea idolului progresist.

Emmanuel Macron a insistă că trebuie evitată orice denumire ce include cuvântul „liberal”. Acesta are, în Franța socialistă, o conotație negativă, deoarece este folosit să descrie capitalismul sălbatic, a scris Politico.

Noul grup are 110 mandate în PE, cel puțin provizoriu. Sunt cu 41 mai multe locuri decât vechiul ALDE, mulțumită partidului lui Macron și a liberal-democraților britanici, care au înregistrat un scor foarte bun deși prezența lor în legislativul de la Strasbourg va fi efemeră.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Nicolas Sarkozy va fi judecat pentru corupție
Fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy va fi judecat pentru acte de corupţie Înalta Curte ...