163 de sticle de vodcă se consumă în medie la o nuntă în Polonia

Valentin Borcea ACTUALITATE ECONOMIC INEDIT

Polonia este una dintre țările care se laudă că a inventat vodca. Băutura este una dintre favoritele polonezilor și poate fi găsită peste tot, în diverse sortimente. Firește, nu putea lipsi de la cea mai importantă zi, adică de la nuntă. La asemenea evenimente, vodca este liderul incontestabil în preferințe. La 97% dintre nunțile ce au loc în Polonia, această băutură alcoolică se regăsește pe mese, arată un studiu făcut de portalul polonez e comerț electronic Oferteo.pl.

În medie, la o nuntă se consumă 163 de sticle de vodcă, adică în jur de 80 de litri. Nu se specifică numărul mediu de invitați dar, dacă ar fi vorba de 100 de persoană, asta ar însemna că fiecare nuntaș ar consuma 800 de mililitri de vodcă într-o seară. O cantitate enormă, mai ales pentru o băutură spirtoasă cu 40% alcool.

Recordul este în voievodatul (regiunea) Opole, din vestul țării, de la granița cu Cehia și parte a fostei provincii Silezia din Germania interbelică. Aici, la 100% dintre nunți avem vodcă pe masă. Cel mai scăzut procent, 94%, se înregistrează în voievodatul Subcarpați (Podkarpackie), de la granița cu Ucraina.

Cuvântul „vodcă” a apărut pentru prima oară într-un document din 1405 din voievodatul polonez Sandomierz. În alfabetul chirilic, prima mențiune a acestui cuvânt apare în 1533, într-un document care vorbea despre importul de vodcă din Polonia în Rusia.

Polonia este cel mai mare producător de vodcă din Uniunea Europeană. În 2016, au fost produse 98.2 milioane de litri de vodcă pură, potrivit Muzeului Polonez al Vodcii.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Regina a dat lovitura la cursele de cai! Vezi SUMA impresionantă câștigată de suverana britanică
Cursele de cai de la Ascot sunt principalul eveniment din calendarul social de vară din ...