Viorica Dăncilă îi pune pe Klaus Iohannis să semneze ca primarul

Andrei Marcu ACTUALITATE POLITIC Principal

Mult discutatul Cod Administrativ a fost astăzi adoptat în ședința de guvern prin OUG. Astfel, președintelui i se va limita timpul de reflecție pentru numirea miniștrilor propuși la eventualele remanieri. Mai mult se aduc reglementări noi privind licitațiile publice.

„Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administrația Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanței a mandatelor consilierilor locali aleși și vom revizui situațiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităților locale”, a completat premierul.

Citește și:  Cristian David, fost ministru de Interne, achitat definitiv pentru luare de mită

Aceasta a adăugat că OUG pe Codul administrativ prevede reglementări referitoare la procedurile cadru privind licitațiile publice.

„După cum știți am adoptat deja revenirea la alegerea președinților Consiliilor Județene prin vot uninominal la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăsește în noul Cod administrativ. Legitimitatea președinților de Consilii Județene va crește întru-cât aceștia vor reprezenta voința cetățenilor și nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea aducem soluții și în cadrul elaborării procedurilor cadru privind licitațiile publice, dar și reglementări în domeniul proprietății publice și private a statului sau a unităților administrativ teritoriale. Venim și cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcționarilor publici care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administrația publică să o facă mai flexibilă și să răspundă mai prompt și mai eficient așteptărilor cetățenilor”, a conchis Dăncilă.

Criticii proiectului susțin că proiectul Codului Administrativ le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcționarilor publici. Sindicaliștii din administrație au lansat și ei critici.

Adoptat prin OUG nu mai are cine să-l conteste. Victor Ciorbea a anunțat că și-a încheiat mandatul de Avocat al Poporului.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Portugalia | 6500 de euro pentru „diasporezii” care se întorc acasă să lucreze
Guvernul socialist al Portugaliei a aprobat un program pentru repatrierea cetățenilor din diaspora. Este vorba ...