Valea Uzului | Ungurii au MINȚIT Armata Română în față, fără PIC rușine!
Reprezentanți ai Ministerelor Apărării din România și Ungaria s-au întâlnit la București să discute despre cimitirul Valea Uzului. Doar că reprezentanții Budapestei au repetat, aproape la virgulă, toate minciunile comunității maghiare din România. Minciuni demontate deja de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor. Această coordonare nu e surprinzătoare, deoarece nu mai este un secret pentru nimeni că politicienii unguri din România se sfătuiesc cu Ungaria.
„Partea ungară și-a argumentat poziția prin raportare exclusiv la o schiță din anul 1917, a unui alt cimitir, care a fost extins în anul 1926, de Societatea Cultul Eroilor care funcționa la acea vreme în statul român și, ulterior, în anul 1944, prin reînhumarea unor eroi de diferite naționalități căzuți în luptele purtate în împrejurimi în contextul Primului și celui de Al Doilea Război Mondial.” a transmis MApN printr-un comunicat
Din punctul de vedere al României, nu este niciun dubiu că cimitirul de la Valea Uzului este unul internațional, nu unul austro-ungar cum susține Ungaria.
„Partea română rămâne angajată într-un dialog deschis și onest cu partea ungară, dar nu poate fi de acord cu declarațiile false și nici cu instrumentalizarea unor întâlniri tehnice, în care partea română s-a implicat cu bună credință în dorința identificării unei soluții și detensionării situației, pentru a justifica obiective de politică națională ale Ungariei.” a mai afimat Ministerul Apărării.
Comunicatul delegației maghiare este o minciună nerușinată
Liderul delegației maghiare, colonelul Vilmos Kovács, comandantul Institutului şi Muzeului Militar (HM HIM) de la Budapesta (care ține de Ministerul Apărării), a spus pentru agenția maghiară de presă MTI că cimitirul a fost îngrijit bine, până în prezent, de Primăria din Sânmartin și că nu este de acord cu transferarea lui în administrarea MApN.
În plus, articolul MTI include și minciuni uriașe, care sunt fix pe dos față de ceea ce a spus Ministerul Apărării de la București.
Ungaria: Potrivit lui Vilmos Kovács, a devenit clar şi pentru partea română, că crucile ortodoxe amplasate de către Primăria Dărmăneşti au ajuns să stea deasupra rămăşiţelor unor soldaţi maghiari care au slujit în armata Monarhiei Austro-Ungare.
România: Dovezi arhivistice incontestabile privind caracterul multinațional al Cimitirului eroilor din Valea Uzului au fost prezentate de partea română în cadrul discuțiilor, fiind respinse astfel orice alegații privind o așa-zisă profanare de către autoritățile locale din Dărmănești a vreunei parcele unde ar fi fost înhumați soldați austro-ungari.
Ungaria: Ca prim pas, a fost iniţiată explorarea zonei de sub crucile de beton. Partea română consideră că exhumarea este acceptabilă numai în cazul în care va acoperi întregul cimitir al eroilor
România: partea română a respins ca inacceptabilă propunerea părții ungare de a realiza o expertiză tehnică exclusiv la parcela unde au fost montate recent crucile din beton, arătând că are în vedere organizarea unor inspecții tehnice la nivelul întregului Cimitir internațional, cu participarea reprezentanților tuturor statelor ai căror eroi se odihnesc în acest cimitir, inclusiv Ungaria.
1197 de eroi de război sunt îngropați la Valea Uzului
Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului a luat fiinţă, în perioada 1926-1927, urmare a unei ample activităţi de centralizare a osemintelor eroilor descoperite pe Valea Uzului, efectuate de Societatea „Cultul Eroilor“.
Deşi statisticile privind cimitirul eroilor de la Valea Uzului nu sunt fără echivoc, caracterul multinaţional al cimitirului este evident, în cadrul acestuia fiind centralizaţi eroi de mai multe naţionalităţi.
Potrivit unei statistici din 18 ianuarie 1928, lângă mormintele celor 350 de morţi de război din 1917, Societatea a centralizat osemintele a 847 morţi de război, dintre care: 170 identificaţi nominal (unguri -108, germani – 43, români – 8, ruşi – 4, sârbi – 3, italieni – 2 şi austrieci – 2), 435 neidentificaţi nominal (unguri – 336, germani – 78, ruşi – 18 şi români – 3) şi 242 necunoscuţi.
În total, în Cimitirul de onoare din satul Valea Uzului au fost centralizate osemintele a 1.197 morţi de război (350 în anul 1917 şi 847 în perioada 1926-1927), a scris Oficiul Național pentru Cultul Eroilor