„Tocmeli ca la piață, o imensă bătaie pe ciolan” – cum se împart funcțiile la Bruxelles

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Liderii celor 28 de state din UE s-au reunit din nou la Bruxelles ca să discute despre cine să fie noii lideri ai instituțiilor europene. Este a treia zi consecutivă. Tratativele au început duminică seară, au continut non-stop, pe tot parcursul nopții, până luni la prânz, când s-a luat o pauză până azi. Negocierile urmau să înceapă la 12:00 în Consiliu, adică la masa rotundă cu toți cei 28 de lideri, dar startul a fost dat cu cinci ore întârziere. . Au avut loc doar consultări în grupuri mici, mai ales în cadrul acelorași familii politice.

Târguiala a început, de fapt, la summitul de la Sibiu de pe 9 mai. În lipsă de Brexit, principala temă a întrunirii nu a mai existat așa că liderii au discutat despre cum să împartă posturile de șef al Comisiei, Consiliului, Parlamentului, Diplomației și Băncii Centrale. Nu e simplu, deoarece este un adevărat puzzle: trebuie distribuite funcțiile echitabil după gen, zonă geografică și apartenență politică. Principalii doi Spitzenkandidaten, Manfred Weber și Frans Timmermans, au fost respinși de Consiliu. Acum se caută o soluție

La summitul UE, Timmermans cu aromă de Merkel a fost în meniu, dar nu a comandat nimeni

Toată aceastea tocmeală nu dă deloc bine în ochii europenilor, este de părere Călin Popescu-Tăriceanu. Șeful Senatului îi acuză pe liderii europeni că se implică mai mult în împărțirea funcțiilor decât în rezolvarea problemelor continentului. 

Sunt de părere că mai-marii Uniunii Europene dau un semnal foarte prost către cetățenii statelor membre prin aceste tocmeli de funcții, mai ceva ca la piață, care au loc la Bruxelles. Și nici măcar cu succes. Oamenii văd o imensă bătaie pe ciolan, o mobilizare și un consum de energie cum nu au văzut, spre exemplu, la dezbateri despre ceea ce e cu adevărat de făcut pentru rezolvarea marilor probleme comunitare.

Peste toate, însă, am privit cu stupefacție repriza de aranjamente cu iz de șantaj dintre premierul bulgar, Boiko Borisov, și Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi aspirant la fotoliul de şef al Comisiei. Totul transmis live, duminică noaptea, pe Facebook de către Borisov. Elegant, ce să zic…

Am văzut, astfel, cum se târguiesc principiile: te susținem la șefia Comisiei Europene dacă ne bagi în Schengen, ne ridici MCV-ul, ne faci hub regional de gaze șamd zice bulgarul. Iar olandezul râde fericit și aprobă, ușor îngrijorat, totuși, că se înregistrează.

Faptul că asemenea lucruri au ajuns să se dispute ca la talcioc e grav, în opinia mea. Și totuși, dincolo de principii, măcar e de apreciat că premierul bulgar se zbate să scoată cât mai mult pentru țara lui.

Al nostru președinte e mult mai dur și mai intransigent: nimic despre Schengen, MCV ori Moldova, dar a reușit, bătând cu pumnul în masă și negociind agresiv, să obțină pentru sine dreptul de a fi de acord imediat cu orice decizie iau cei mari la Bruxelles. –  a scris Tăriceanu pe Facebook.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Valea Uzului | Ungurii au MINȚIT Armata Română în față, fără PIC rușine!
Reprezentanți ai Ministerelor Apărării din România și Ungaria s-au întâlnit la București să discute despre ...