Descoperă cea mai EXOTICĂ destinaţie de la capătul pământului !
O aventură în Insulele dezamăgirii (denumire dată de Lord Byron), situate la 12.000 de km de Londra şi la două ore de zbor de Tahiti, poate fi de neuitat.
Măsurând doar 4 km pătrați, Tepoto este unul dintre cele mai mici grupuri de insule din Polinezia Franceză.
Citeşte şi: Coane Firinel, Monseniorul Buendia e ambasadorul Papei!
Numele îl poţi verifica online, tastând Napuka sau Tepoto, o pereche de puncte îndepărtate din Pacificul de Sud, formând un teritoriu de Paradis, mărginit de o suprafața albastră a Arhipelagului Tuamotu, cel mai mare grup de atoli de corali de pe planetă.
Privind pe Google Earth, cea mai mică dintre cele două insule ale dezamăgirii seamănă cu un organism cu o singură celulă care pluteşte parcă singur în ocean.
Cine a dat numele?
În 1765, amiralul Lord Byron, un explorator englez, a dat celor două insule un nume destul de nefericit, care le-a ferit de lume și a păstrat unul dintre ultimele paradisuri ale Pământului.
Dornic să controleze Atlanticul de Sud, Marina Britanică l-a însărcinat pe amiralul Byron să stabilească o insulă în largul coastei sud-americane, unde navele puteau acosta, pentru a merge pe o rută alternativă către Indiile de Est.
Amiralul Byron rămâne în istoria medievală ca cel care a reuşit să înconjoare globul pământesc în mai puţin de doi ani. El a revendicat Insulele Falkland occidentale pentru Coroana britanică, după care, la mult timp, a început un război între Marea Britanie și Spania pentru supremaţia insulelor de foc.
Byron a navigat departe, spre est, ajungând într-o vreme extrem de caniculară şi de lipicioasă pentru echipaj pe o insulă extrem de mică. Lordul a notat data (vineri, 7 iunie 1765) în jurnalul său. A descris cu bucurie „frumoasa înfățișare a insulei – înconjurată de o plajă cu cel mai fin nisip alb – și acoperită de păduri cu copaci înalți, de-o splendoare nemaintâlnită”.
Spre disperarea echipajului nu au putut acosta din cauza barierelor de corali şi a băştinaşilor care le-au ieşit în întâmpinare dansând şi purtând în mâini suliţe şi foc.
„Ne-ar ucide … dacă ne-am încumeta să mergem spre țărm”, a scris Byron, care a încercat să ajungă cu o barcă lungă. Apoi a renunțat. „Din piepturile sălbaticilor am auzit cele mai hidoase urlete pe care le auzisem vreodată, arătând în același timp spre sulițele lor și ridicând în mâini pietre mari pe care le-au luat de pe plajă,” scrie lordul în jurnal.
Frustrarea amiralului pentru şederea scurtă în PARADIS
Marinarii englezi le-au aruncat spre mal pâine veche. Băştinaşii au refuzat să se atingă de ea. În replică s-au aruncat în apă şi au înotat spre ambarcaţiunea lor. Byron s-a întors și a plecat spre insula vecină care părea mai mare. Tot nu a reușit să ancoreze de-a lungul atolului de corali. Între timp, alţi băştinaşi, înarmați cu sulițe și pietre, au atacat echipajul făcând mai întâi „gesturi amenințătoare.” Byron i-a convins pe insulari să se întoarcă doar după ce a tras o ghiulea de tun peste capul lor.
Au stat mai puțin de 20 de ore.
Byron a notat la plecare, marcând marea frustrare a sa, numind aceste încrengături de atoli: „Insulele dezamăgirii”.
Harta a fost publicată în urma călătoriei sale în jurul lumii.
Cea mai exotică destinaţie pe care un aventurier o prinde o dată în viaţă
Insulele Paradisului nu au hoteluri, restaurante şi nici apă de băut, avertizează un reportaj BBC.
Sunt cele mai virgine insule din lume la asaltul turiştilor.
„Insula principală apare ca un bumerang turcoaz care înconjura un colier lung de insule de corali albi,” explică un aventurier care a aterizat din întâmplare.
Citeşte şi: Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume
Băştinaşii l-au primit altfel decât pe Byron. Cu flori înmiresmate. A trebuit să stea o săptămână pentru că pe Aeroportul din Napuka avioanele aterizează doar o dată pe săptămână.
Primarul comunităţii de 300 de persoane spune că trebuie să te programezi din timp, pentru a avea grijă ei de tine. Poate că Tepoto e cea mai exotică destinaţie pe care un aventurier o prinde o dată în viaţă.