ROMÂNIA, pe ultimul loc în absorbţia fondurilor UE. Analiza lui Petrişor Peiu

Andrei Marcu ACTUALITATE ECONOMIC

Pentru mulţi politruci suma de 30 de MLD de euro, promisă de Bruxelles, în urmă cu 7 ani, reprezintă o probă a MĂREŢIEI şi DĂRNICIEI UE.

Analistul economic Petrişor Peiu susţine cu date publice că am absorbit doar 10 miliarde de euro, în condiţiile în care am mai avut 15 miliarde la dispoziţie pentru agricultură.

Anul acesta, guvernul a luat 2,5 miliarde de euro, ca avans pentru ceea ce va cheltui anul acesta, dar încă nu i-a investit. În total au intrat în țară doar 12,8 miliarde de euro, adică 42% din cât ne-a fost alocat.

Petrişor Peiu pune oglinda cu Polonia şi Ungaria

Polonia a primit 86 de miliarde de la UE fonduri structurale și de coeziune și a cheltuit până astăzi 36,5 miliarde de euro (42% adică) și a mai încasat avansuri de încă 6 miliarde de euro, adică în total i-a intrat în țară jumătate din suma la care avea dreptul;

Ungariei i-au fost alocate de către UE 25 de miliarde de euro și a cheltuit până astăzi peste 10 miliarde de euro (40% din suma alocată), a luat avansuri de încă 2 miliarde de euro, deci i-au intrat în țară un total de 12 miliarde de euro, adică 48% din suma la care avea dreptul.

Pentru a nu vă mai perpeli prea mult, să ajung și la concluzie: România a reușit performanța de a fi ultima din UE ca rată a absorbției fondurilor structurale și de coeziune. Am reușit, prin urmare, să ne situăm pe ultimul loc ca procentaj de bani cheltuiți în investiții pentru dezvoltarea țării.

Citeşte şi: VIDEO/Cascada Bigăr, de nerecunoscut după inundaţii. Localnicii se tem!

Și asta nu e totul, oameni buni, mai e un mic amănunt important: atunci, în 2013, conducătorii României au primit a doua cea mai mică alocare din bugetul Uniunii. Iată într-un mic tabel sugestiv cam cu ce sume s-au mulțumit vitejii noștri politicieni:

Țara Fonduri structurale și de coeziune Suma alocată/locuitor Suma alocată ca pondere în PIB 2013
Polonia 86,11 miliarde euro 2.262 euro 22,2%
Ungaria 25 miliarde euro 2.532 euro 26,4%
Cehia 23,86 miliarde euro 2.270 euro 16%
Slovacia 15,13 miliarde euro 2.830 euro 21,88%
Croația 10,7 miliarde euro 2.529 euro 24,73%
România 30,88 miliarde euro 1.548 euro 21%
Bulgaria 9,86 miliarde euro 1.363 euro 24%

Sursa: cohesiondata.ec.europa.eu

Așa că, dragii mei cititori, atunci când vedeți tot felul de politicieni care se împăunează cu victoriile lor pe la Bruxelles și care ne arată ce selfie-uri și-au mai făcut cu Angela Merkel sau cu Jean Claude Juncker, să știți cât valorează vorbele lor și relațiile lor acolo. Cam atât: a doua cea mai mică alocare de fonduri europene, mai spune Peiu.

ECLIPSA parţială din Dubai / Soarele a răsărit ca o semilună

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Floarea pasiunii. O altfel de viţă de vie. Îngrijire. Condiţii de mediu
Cauti o floare cu creştere rapidă? Vrei ceva deosebit? Cauţi să te diferenţiezi de vecini? ...