91% dintre maghiarii din Transilvania vor să ştie limba română

Alina Maria Bogdan ACTUALITATE Principal SOCIAL

Aproape toţi maghiarii din Transilvania vor ca şi copiii lor să înveţe limba română, relevă un studio recent, intitulat „Monitor al Minorităţilor 2020,” realizat de Institutul de Politici Publice din Ţinutul Secuiesc şi de Institutul Bálványos, pe un eşantion reprezentativ. Rezultatele studiului au fost prezentate de István Gergő Székely, Tibor Toró şi Tamás Kiss, cercetători ai minorităţilor naţionale, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri după-amiază, la Cluj-Napoca.

Dintre respondenţi, 69% au spus că este foarte important ca cei mici să înveţe limba română, 22% au spus că este important, şi doar 1% au considerat că acest lucru nu este important sau că nu este deloc important, a relatat Tibor Toró, informează MTI. Studiul a mai relevant că enunţul “mulţi maghiari nici nu vor să înveţe limba română” este adevărat.

Citeşte şi: 93.000 de euro de la stat pentru un candidat la şefia judeţului

22% dintre respondenţi consideră că vorbesc limba română perfect sau la nivel de limbă maternă, 33% au spus că vorbesc bine limba română, dar că au un accent sesizabil, 29% au răspuns că în majoritatea cazurilor se pot face înţeleşi atunci când vorbesc în limba română, iar 16% au spus că întâmpină dificultăţi sau că nu vorbesc deloc româneşte.

Citeşte şi: Şpuţăr în Germania, bun de primar în România

Două treimi dintre cei întrebaţi consideră că sistemul actual de învăţământ din România nu este unul potrivit pentru ca elevii să poată învăţa limba română. Aproximativ 40% dintre ei cred că, pentru a dobândi cunoştinţe de limba română, ar fi acceptabil şi ca elevii să studieze anumite materii în limba română.

Citeşte şi: S-a descoperit! Cum arată OMUL NOU propus de USR. Modelul ALBA-IULIA

Potrivit lui Tamás Kiss, maghiarii din Transilvania nu cred că este bine că, în ultimele decenii, învăţământul român şi cel maghiar au devenit complet “paralele”, şi că au fost înfiinţate instituţii maghiare independente. Aceştia consideră că şcolile maghiare independente vor spori riscul marginalizării minorităţii etnice.

Când scăpăm de coronavirus? Răspunsul lui Adrian Streinu Cercel

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Ţările din emisfera sudică au scăpat de gripă
Doar 0,4% dintre australieni şi noii zelandezi s-au infectat cu pripa sezonieră, în iarna aceasta, ...