DEZVĂLUIRI / Dominic Fritz a lucrat la GIZ Gmbh, agenție a spionajului german. De ce nu lămurește situația?
Multă lume se întreba încă de anul trecut “ce-l mână” pe neamțul Dominic Fritz în lupta pentru primăria Timișoarei. Există o serie de necunoscute în cariera sa. Primul este legat de afinitatea față de orașul de pe Bega. Cum de a ajuns la 19 ani în Banat? Vorbește aproape perfect limba română, dar cu accent regățenesc. Cine i-a dat un profesor de limba română? Cine l-a sponsorizat în precampania electorală (a avut sute de mash-uri pe clădiri n.a.), în condițiile în care era șomer. Ziariștii de la Frankfurter Allgemeine Zeitung au căutat informații legate de activitatea sa trecută. Au fost în zadar în satul său de baștină.
A lucrat ca șef de cabinet al fostului președinte al Germaniei, Horst Köhler, pe timpul când acesta și- încheiat mandatul. La fel ca președinții României, foștii șefi ai statului beneficiază de o serie de facilități, precum și un birou de reprezentare.
Citește și: Şpuţăr în Germania, bun de primar în România
Horst Köhler este de origine română. Mai precis, rădăcinile familiei sale se trag din Sibiu. A vorbit cu el în limba română?
Cine este iubita lui secretă?
Recent și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române. Intenționează să candideze la președinție? Timișoara e o haltă în carierea sa?
De ce și-a delegat toate atribuțiile către city manager? Nu vrea să-și asume nimic? Sau e pus doar de decor?
Este adevărat că i-a spus lui Dan Barna că vrea să demisioneze din funcția de primar, care-i depășește competențele?
Cine e în spatele ascensiunii sale fulminante?
Dar întrebarea întrebătoare (de la care nu s-a răspuns) este ce misiune a avut la Agenția Germană pentru Cooperare Internațională (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, GIZ), Departamentul Protecție Socială. Avea profilul perfect al unui acoperit al unor servicii secrete. Interne sau externe. Spuneau mai multe surse locale, încă de anul trecut.
Ziariștii de la criticii.ro i-au trimis în zadar întrebări legate de activitatea sa precedentă. Biroul de Presă al Primăriei Timișoara a răspuns că datele solicitate țin de GDPR, nu sunt legate de Legea 544, privind informațiile publice.
„GIZ lucrează cu Ministerul Federal al Apărării (BMVg) în domeniul cooperării internaționale germane. În iunie 2011, Ministerul și GIZ au semnat un acord de cooperare care reglementează și instituționalizează colaborarea dintre Bundeswehr și GIZ în contextul măsurilor de consolidare a păcii și de stabilizare în țările partenere. Această colaborare a fost consolidată în 2014 printr-un acord între GIZ și Colegiul de Comandă și Stat Major al Bundeswehr.”, se arată pe site-ul companiei despre colaborarea sa cu armata germană în cadrul misiunilor internaționale.
citește și: Cum a cinstit Dominic Fritz memoria lui Ferdinand cel Loial
Noi l-am întrebat pe domnul primar dacă a făcut rapoarte pentru Bunswehr în perioada cât a lucrat la GIZ, având în vedere contractul de colaborare dintre ministerul german al Apărării și compania la care acesta lucra”, a scris Matei Alexandru pe criticii.ro.
Printr-o investigație extrem de minuțioasă, jurnalistul dezvăluie că agenția nu este altceva decât o instituție de spionaj.
Ce legături a avut Dominic Fritz cu Bundesnachrichtendienst(BND) în perioada cât a lucrat pentru GIZ Gmbh?
În CV-ul său, Dominic Fritz, figurează ca fost angajat al companiei GIZ GMBH cunoscută ca un paravan pentru spionajul german, conform documnetelor oficiale ale Bundestag (Parlamentul German).
Heike Hansel, politician german și membru în Bundestag, la acea dată, apare într-un raport al DIP în care întreabă Guvernul dacă avea cunoștință de faptul că BND folosește GIZ gMBH drept paravan pentru a-și desfășura activitățile de spionaj extern. Mai mulți spioni germani, angajați GIZ GMBH, au fost deconspirați în Pakistan, fapt ce a declanșat un scandal diplomatic.
„Știa guvernul federal că angajații Serviciului Federal de Informații (BND) sub paravanul German Society for International Cooperation (GIZ) GmbH în Pakistan fac spionaj în străinătate? Cum poate fi catalogată această abordare?
Răspunsul ministrului federal pentru sarcini speciale și al șefului al Cancelariei Federale:
„După o examinare detaliată de către guvernul federal, se stabilește că angajații înregistrați diplomatic nu sunt luați în considerare ca angajați ai Societății germane pentru cooperare internațională (GIZ) GmbH.” Dar cei care nu sunt diplomați?
Publicistul a mai dezvăluit în ancheta care poate fi citită AICI că a cheltuit în campania electorală din Timișoara mai mult decât sumele declarate.
Consilierii USR pe care îi are îl învață să se țină departe de mass-media, spunând că toți sunt plătiți de adversari. Dar cine sunt adversarii săi, în condițiile în care administrează orașul împreună cu PNL, iar PSD are o putere nesemnificativă.
Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume
2 Comments
Magdalena Möller
Am banuit din primul Moment ca este ceva „Strategic”…
dodo
Aceste informatii erau bune inainte de campania electorala,sau in campanie,sa stie lumea ce alege…!