China sacrifică o provincie pentru a salva lumea de CORONAVIRUS
Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe planetă s-au înregistrat aproape 25.000 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus. 16.678 sunt în regiunea Hubei, 7.646 în restul Chinei şi doar 231 în restul lumii, spun sursele Bloomberg.
Regiunea Hubei, cu o populaţie de aproximativ 60 de milioane, este în carantină. Locuitorilor poartă măşti. Cei bolnavi se deplasează greu. În timp ce cazurile s-au răspândit pe tot globul, impactul virusului a fost cel mai intens observat în Hubei, regiune care a înregistrat un uluitor scor de 97% din toate deceselor cauzate de virus și 67% din toți pacienții.
Citeşte şi: Ziua în care englezii s-au nenorocit
Din 23 ianuarie, regiunea e practic izolată. Dar Hubei – cunoscut pentru fabricile de mașini și oraşele sale pline de viață, cel mai mare fiind Wuhan – plătește prețul, rata mortalității la pacienții cu coronavirus este de 3,1%, față de 0,16% pentru restul Chinei.
„Dacă provincia nu ar fi intrat în carantină, unii oameni ar fi mers în toată țara pentru a încerca să obțină ajutor medical și ar fi transformat întreaga națiune într-o zonă afectată de epidemii”, a declarat Yang Gonghuan, fost director general adjunct al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din China. „Carantina a adus multe greutăți regiunii Hubei și metropolei Wuhan, dar a fost lucrul potrivit.”
Amploarea crizei a devenit pe deplin evidentă pentru publicul larg în zilele premergătoare începerii vacanței anuale a Anului Nou Lunar din China, pe 24 ianuarie, în timp ce au apărut cazuri şi în altă parte.
A apărut „ca o ploaie bruscă care a prins Wuhan cu garda jos”, a spus Zeng Yan, profesor la școala de medicină a Universității de Știință și Tehnologie din Wuhan.
Restricţii drastice în Hubei
Cele 110 paturi de unități de terapie intensivă, special destinate pacienţilor cu coronavirus, au fost deja umplute de mai multe ori, până când China a anunțat pe 23 ianuarie că va introduce carantina pentru ca virusul să nu se răspândească.
„Ni s-a recomandat să folosim măști, mănuși și îmbrăcăminte de protecție și să evităm apă potabilă, astfel încât să nu fim nevoiți să mergem la baie, ceea ce ar necesita o schimbare a hainelor de protecție”, a spus un medic de prim rang care lucrează la Spitalul Poporului din provincia Hubei, care a refuzat să-i dea numele de teama represaliilor, potrivit Bloomberg.
Ding Ze, a cărui familie deține o companie de ochelari situată într-o altă parte a Chinei, a spus că livrarea de ochelari medicali către Wuhan a fost amânată cu 10 zile. Între 23 ianuarie și 4 februarie, numărul de decese înregistrate oficial din coronavirusul din Hubei a crescut de peste 25 de ori, până la aproape 500.
Probabil că numărul este mai mare. Nu toţi muribunzii au ajuns la spital.