DOSAR EUROPA | Cum se votează în Consiliul UE
În funcție de problematica discutată, Consiliul UE decide prin:
- majoritate simplă (vot favorabil din partea a 15 state membre)
- majoritate calificată (vot favorabil din partea a 55% dintre statele membre, reprezentând cel puțin 65% din populația UE)
- vot unanim (toate voturile sunt favorabile)
Consiliul poate vota doar dacă majoritatea membrilor săi sunt prezenți. Un membru al Consiliului poate să acționeze doar în numele unui alt membru.
Consiliul poate vota în privința unui act legislativ la 8 săptămâni după ce proiectul de act legislativ a fost trimis parlamentelor naționale spre examinare. Parlamentele naționale trebuie să decidă dacă proiectul legislativ respectă principiul subsidiarității. Doar în cazuri speciale de urgență se poate vota mai devreme.
Președintele Consiliului inițiază votarea. Un membru al Consiliului sau al Comisiei poate, de asemenea, să inițieze procedura de votare, dar majoritatea membrilor Consiliului trebuie să aprobe această inițiativă.
Rezultatele voturilor Consiliului sunt făcute publice în mod automat atunci când Consiliul acționează în calitatea sa de legiuitor.
Dacă un membru dorește să adauge o notă explicativă la vot, această notă va fi, de asemenea, făcută publică dacă se adoptă un act juridic. În alte situații, când explicațiile voturilor nu sunt publicate în mod automat, nota explicativă poate fi făcută publică la cererea autorului.
În cazul în care Consiliul nu acționează în calitate de legiuitor, rezultatele și explicațiile votului pot fi, de asemenea, făcute publice, printr-o decizie unanimă a Consiliului. Membrii Consiliului și ai Comisiei pot face declarații și pot solicita includerea acestora în procesul-verbal al Consiliului. Aceste declarații nu produc efecte juridice și sunt considerate un instrument politic menit să faciliteze luarea deciziilor.