Mariile corporaţii, care vor să extragă gaz din Marea Neagră, vin la Bucureşti cu Divizia de lobby

Alina Maria Bogdan INVESTIGAȚII Principal

Karin Kneissl, ministrul de externe austriac, ar urma să viziteze Bucureștiul în următoarele zile pentru a face presiuni pentru adoptarea de către guvernul român a unei OUG pentru schimbarea legii Offshore, de exploatare a gazelor din Marea Neagră, adoptată săptămâna trecută în Camera deputaţilor, este informația difuzată duminică seară în exclusivitate în emisiunea „Controverse,” realizată la B1 de Andrei Bădin.

Avocatul Dan Chitic vede şi el ce nu vede strada

“Surse bine informate susțin ca luni vine ministareasa de externe austriacă să facă presiuni pe guvern pentru ca executivul să dea OUG prin care sa modifice “legea offshore”. Başca sancţiunile americane pentru OMV pentru Nord Stream 2… Meciul se joaca încă…”, a scris pe facebook avocatul Dan Chitic, iniţiator al unei legi prin care România ar obţine până la 51% din veniturile companiilor care exploatează gazul în Marea Neagră.

 

Subiectul a fost comentat în studio de jurnaliștii Horia Alexandrescu și Marius Ghilezan și prin telefon de fostul ministru pentru mediul de afaceri Lucian Isar, avocatul Dan Chitic și deputatul PNL, Ben Oni Ardelean, anunțat pe surse ca posibil viitor ministru de externe într-un guvern PNL. Acesta nu a venit cu o soluţie legislativă, doar cu teme de gen teleormanizarea guvernului şi alte lozinci ale străzii.

 

Companiile multinaționale din domeniul petrolier fac presiuni pentru schimbarea legii, fiind nemulţumiţi de modul cum se calculează deductibilitatea prin Codul Fiscal românesc.Pe de altă parte, s-a reamintit că OMV, o companie austriacă, dar mai multe informații de presă au indicat și o implicare rusească și arabă, este supusă unor sancţiuni impuse de Senatul american, printr-o lege din 2017, alături de alte companii susceptibile că folosesc bani ruseşti.

Ce nemulţumeşte marii jucători de pe piaţa gazului?

Noua Lege a Offshore, modificată recent, în Camera Deputaţilor, aduce în jur de 16-18% din venituri ca impozite progresive, a calculat Dan Chitic. Leguitorul de la Bucureşti a catadicsit să le ofere corporaţiilor multinaţionale şi un procent de 60% deductibilitate. Marius Ghilezan, prezent în studio, a explicat că oricine are un PFA sau un SRL ştie cum se calculează deductibilitatea în actele contabile şi cum se raportează acestea lunar la fisc.

Maxima supărare a investitorilor din Marea Neagră este legată de impozitarea progresivă a veniturilor din extragerea gazelor din adâncurile marine şi de modul cum se calculează în România deductibilitatea, lunar, nu anual ca în alte ţări şi nu retroactiv.

Experţii contabili ai industriaşilor petrolişti reclamă că deducerea nu se poate face pentru cheltuielile de explorare dinaintea începerii producţiei, cele care înseamnă de fapt marea parte a investiţiei. Spre exemplu, în momentul de faţă cele mai mari investiţii în Marea Neagră sunt făcute de Exxon Mobil şi Petrom, cele care explorează perimeterul de mare adâncime Neptun, cu rezerve potenţiale de până la 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Până acum, cele două companii au cheltuit deja 2 miliarde de dolari pe explorare şi estimărie arată că vor mai cheltui încă cinci miliarde până în momentul în care vot fi extrase şi vândute primele gaze. Or, reprezentanţi ai petroliştilor spun că, aşa cum este redactată legea, aceste miliarde nu pot fi deduse în acel procent de 60% pe acea prevedere. Opinia lor este că se poate deduce, lunar, doar o parte din cheltuielile operaţionale sau de capital din acea lună, oricum mult mai mici, şi oricum aplicate unei baze mici-doar impozitul suplimentar plătit lună de lună.

La ei lobby, la noi trafic de influenţă

Ziaristul Marius Ghilezan s-a întrebat oare de ce niciun oficial al statului român nu-i zice ministrului de externe austriac, Karin Kneissl, că ceea ce face ea se cheamă în România e „trafic de influenţă şi te poate ridica DNA-ul oriunde ai fi.”

Legea Offshore a fost votată în unanimitate în februarie în Senat, în urma vizitei secretarului de stat american Rex Tillerman, fost CEO la ExxonMobile. Liberalii au votat alături de coaliţia de guvernare o redevenţă variabilă între 3-12%.

Comisarul european pentru Energie, Maros Sefcovic, a avut, la începutul lunii iulie, la Bucuresti, o serie de discutii cu premierul Viorica Dancila şi cu vicepremierul Viorel Ştefan, cu doar câteva zile înainte de votarea legii Offshore şi în Camera Deputaţilor. Conform surselor Newstandard.ro, acesta ar fi fost interesat de BRUA, gazoductul care să traverseze România spre Ungaria, şi s-a exprimat împotriva măririi capacităţii ţării noastre de stocare a gazului.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
SUA vor sancționa firmele europene care fac afaceri cu Iran-ul
Oficialii americani au respins cererile la nivel înalt făcute de Uniunea Europeană ca firmele din ...