76 de morți într-o stațiune din Grecia, din cauza unor incendii de pădure

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

În plin sezon turistic, un incendiu uriaș pornit în stațiunea greacă Mati, de la Marea Egee, a ucis 76 de oameni, mulți dintre ei copii. Alte peste 100 de persoane au fost rănite. Localitatea Mati se află la 40 de km de Atena. Staţiunea a fost rasă de pe faţa pământului.

Este cel mai grav incendiu de pădure care afectează Grecia în mai bine de 10 ani. Localitatea este la doar 40 de kilometri de Atena, pe coasta de est a peninsulei Attica. Mati este o destinația aleasă adesea de pensionari și de copiii care merg în tabere. Imaginile surprinse de martori arată un peisaj de coșmar: zeci de mașini arse complet, flăcări uriașe care se ridică deasupra caselor și un fum gros care acoperea totul în jur.

Potrivit primarului din Mati, 26 de persoane au fost găsite fără suflare în curtea aceleiași case. Mulți turiști au fost evacuați direct de pe plajă cu elicoptere și bărci. Premierul Alexis Tsipras a decretat starea de urgență și a cerut și ajutor international. Sute de pompieri greci s-au luptat cu flăcările și încă mai încearcă să țină situaţia sub control. Italia, Germania, Polonia și Franța au trimis deja avioane de stingere a incendiilor și pompieri.

Incendiile de pădure sunt comune în Attica în perioada verii, când arșița usucă vegetația. Dar autoritățile suspectează că acum focul a fost pus de piromani. 15 incendii au pornit simultan în trei zone diferite, a transmis purtătorul de cuvânt al guvernului grec.

Stoparea extinderii flăcărilor este o cursă contracronometru, deoarece temperaturile vor crește iar în perioada următoare.

S-a activat Mecanismul european de salvare în situaţii de calamităţi. Ministrul Apărării Naţionale din România, Mihai Fifor, a declarat aseară că un avion este pregătit la orice moment pentru a trimite salvatori.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Savant rus, arestat că dădea secrete la NATO
Un savant rus premiat, în vârstă de 74 de ani, a fost arestat la Moscova ...