Savant rus, arestat că dădea secrete la NATO

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Un savant rus premiat, în vârstă de 74 de ani, a fost arestat la Moscova deoarece este bănuit că a dat secrete despre rachetele rusești unui stat NATO. Agenția spațială Roskosmos, pentru care lucra Viktor Kudriavțev, a confirmat informația.

Arestarea vine după perchezițiile făcute de poliție la un centru de cercetare al Roskosmos de lângă Moscova. Savantul de 74 de ani și alți zece colegi sunt bănuiți că au dat altora informații secrete despre o două noi rachete hipersonice. Acestea pot zbura cu de până la cinci ori viteza sunetului și pot transporta focoase nucleare.

Viktor Kudriavțev a fost acuzat de înaltă trădare, ceea ce înseamnă că riscă o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Vladimir Putin s-a lăudat cu noile rachete hipersonice în timpul unei conferințe de presă în martie iar săptămâna trecută, autoritățile de la Moscova au dat publicității un videoclip în care vedem armele în teste. Armata rusă a spus că aceste rachete sunt făcute special să treacă prin scuturile antirachetă amplasate de adversari, adică SUA și NATO. Totuși, experții internaționali care au analizat noile arme, cu care se laudă Rusia, au susținut că acestea sunt maxim în faza de prototip și că sunt șanse mici să fie utile în cazul unui conflict deschis.

Dezvoltarea armelor hipersonice a început în anii ’80, dar a fost oprită după căderea URSS. Analiștii cred Vladimir Putin a reluat aceste proiecte pentru imagine, deoarece valoarea lor militară este mică.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Fondatoarea FEMEN, organizaţie a fetelor din Ucraina care protestează topless, găsită moartă la Paris
Oksana Șachko, una dintre fondatoarele grupării feministe radicale FEMEN, a fost găsită moartă în apartamentul ...