NATO: Rusia are staționate trupe în Moldova împotriva voinței țării

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a reamintit că toate acțiunile alianței de pe flancul de est sunt defensive, proporționale și conforme cu obligațiile internaționale asumate. Oficialul a spus că cei 4000 de soldați NATO desfășurați în zona de est a alianței au rolul de a descuraja o posibilă agresiune.

În antiteză, Rusia era divizii întregi în apropiere de frontiera alianței și soldați în Ucraina, Georgia și Moldova, care sunt prezenți acolo împotriva dorinței guvernelor acestor țări, a ținut NATO să reamintească Moscovei printr-un comunicat remis agenției Reuters.

Acesta a fost răspunsul pe care alianța nord-atlantică l-a dat lui Vladimir Putin, care a făcut noi afirmații belicoase la adresa organizației. Liderul de la Kremlin a spus, în timpul unei conferințe de presă cu omologul său finlandez, că Rusia trebuie să se întărească deoarece NATO își extinde arsenalul şi unităţile în Europa de Est și se mută mai aproape de teritoriul rusesc. „Trebuie să reacţionăm la elementele sistemului american anti-rachetă, care apar lângă graniţele noastre”, a spus Vladimir Putin, care a făcut referire la viitoarea bază din Polonia, similară cu cea de la Deveselu.

Locul unde SUA vor amplasa componenta poloneză a sistemului Aegis Ashore este la mai puțin de 200 de kilometri de Kaliningrad, enclava rusească de la Marea Baltică. Totuși, construcția bazei este mult întârziată și ar urma să devină operațională în 2020, cu doi ani mai târziu decât era plănuit.

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
NEW-COSTINEŞTI – un complex de patru resorturi cu o capacitate de patru mii de camere
În şedinţa din 23 august 2018, Guvernul a aprobat construcția unui sistem de resorturi de ...