Noul ambadorul al Marii Britanii și-a început cariera diplomatică în România comunistă

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Andrew Noble, noul ambasador la Marii Britanii în România, și-a început astăzi misiunea. Dar diplomatul nu este pentru prima oară la București, ci a mai fost aici timp de trei ani, între 1983 și 1986.

Andrew Noble a intrat în ministerul britanic de Externe, Foreign Office, în 1982 și un an mai târziu a fost trimis în prima sa misiune peste hotare, în România ceaușistă. Diplomatul a fost întâi secretar III, dar a ajuns secretar II până când a plecat de la post. Aceste informații apar în CV-ul oficial postat pe site-ul guvernului Marii Britanii.

Andrew Noble vine la București din Algeria, unde a avut prima sa misiune de ambasador. Înainte de asta a fost consul-general la Berlin și adjunctul șefului misiunii diplomatice (2009-2013), director al departamentului de securitate din cadrul Foreign Office (2005-2009) și consul-general și adjunctul șefului misiunii diplomatice a Marii Britanii la Atena (2001-2005).

Noul ambasador britanic la București s-a întâlnit astăzi cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu ca să-și prezinte scrisorile de acreditare. Misiunea sa se anunță una dificilă, deoarece am mai rămas doar 7 luni până la Brexit.

România va deține președinția rotativă a Uniunii Europene atunci când Marea Britanie va ieși din UE. Oficialii britanici și europeni speră să finalizeze negocierile pentru noua relație dintre Regatul Unit și blocul comunitar până în octombrie. România poate avea un rol cheie în aceste discuții, mai ales la capitolul legat de viitoarele drepturi ale cetățenilor UE  din Marea Britanie de după Brexit. Circa 500.000 de români locuiesc pe tărâm britanic, potrivit datelor MAE.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
NATO: Rusia are staționate trupe în Moldova împotriva voinței țării
Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a reamintit că toate acțiunile alianței de pe ...