UE face un pas în spate în fața naționaliștilor italieni
“Nu avem niciun interes că generăm o criză între Comisia Europeană și Italia, nimeni nu este interesat de așa ceva deoarece Italia este o țară importantă a zonei Euro” – aceasta a fost declarația comisarului european pentru Afaceri Economice și Financiare, Pierre Moscovici, după ce guvernul populist de la Roma a prezentat un buget cu un deficit peste așteptări. Cele două partide aflate la putere, M5S și Lega Nord, l-au forțat pe ministrul tehnocrat Economiei să aprobe un proiect bugetar cu o țintă de deficit de 2,4% din PIB, în loc de 1,6%, cât și-ar fi dorit oficialul și de trei ori peste ținta precedentului guvern.
Panică pe piaţa investitorilor
Executivul de la Roma, condus de facto de ministrul de Interne Matteo Salvini, justifică deficitul mare prin faptul că dorește să dea mai mulți bani la ajutoare sociale, să crească investițiile în infrastructură și să taie taxele. Doar că piețele s-au panicat, investitorii au început să vândă obligațiuni de stat italiene iar randamentul la 10 ani al acestora a ajuns la 3%, o valoare destul de mare.
130% datorie publică din PIB, faţă de 37,6% a României
Precedentul guvern italian își luase angajamentul să reducă uriașa datorie publică a Italiei, în prezent 130% din PIB, a doua cea mai mare valoare din Zona Euro după Grecia. Prin comparație, datoria publică a României este de doar 37,6% din PIB, una dintre cele mai mici valori din Europa. Doar că guvernul M5S-Lega, venit la putere în vară, a spus de la început că va crește cheltuielile.
Ținta de deficit de 2,4% din PIB asumată de Roma este sub pragul european de 3%. Totuși, Pierre Moscovici a atenționat discret Italia să nu uite să respecte normele în vigoare și să reducă din datorie. “Când ai o datorie prea mare, eşti încolțit și nu poți să acționezi. Dacă încerci o redresare cu o datorie foarte mare, nu vei avea câștig de cauză” – a mai spus comisarul european.
Bugetul Italiei va fi avizat de Bruxelles
Italia trebuie să prezinte bugetul pe 2019 la Bruxelles până la 15 octombrie și parlamentului de la Roma până la 20 octombrie, astfel încât să fie aprobat până la sfârșitul anului. Comisia Europeană a spus că va evalua planul Italiei, ca și pe cele ale tuturor statelor din zona euro, până la finalul lunii noiembrie.