Șeful Interpol, dat în căutare

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Meng Hongwei, chinezul în vârstă de 64 de ani care deține funcția de președinte al Interpol, a dispărut de două săptămâni, în timpul unei vizite în țara natală. Soția sa, care locuiește la Lyon, unde este și sediul organizației polițienești, a fost cea care a alertat autoritățile franceze.

Femeia a relatat că nu a mai primit nicio veste de la soțul său de pe data de 25 septembrie, când acesta a plecat pentru o călătorie în China. Nevasta șefului Interpol este acum sub protecția forțelor de ordine din Franța, după ce a primit mai multe amenințări prin telefon și pe Internet.

Oficialii de la Paris au întrebat oficial Beijingul ce știe despre acest caz, dar oficialii chinezi nu au spus nimic iar presa de stat nu a relatat deloc subiectul. Dar potrivit South China Morning Post, un cotidian din Hong Kong, care citează o sursă anonimă, Meng Hongwei a fost reținut de autoritățile din China și dus pentru interogări imediat cum a pus piciorul în țară. Nu este clar ce a făcut sau unde este ținut în momentul de față, a spus ziarul din fosta colonie britanică.

Meng Hongwei este, în paralel cu președinte Interpol, și adjunctul ministrului chinez pentru Siguranță Publică. Doar că, în aprilie, el și-a pierdut locul în comitetul de partid din cadrul Ministerului, adevărata structură care ia deciziile. Potrivit Interpol, bărbatul de 64 de ani are aproape 40 de ani experiență în justiție penală, activități polițienești, controlul narcoticelor și contraterorism. El fusese numit în 2016 pentru un mandate de patru ani.

Potrivit legislației chineze familia sau angajatorul unui suspect trebuie să fie notificate în cel mult 24 de ore de când acesta a fost dus în detenție. Excepție fac cazurile în care această procedură ar periclita investigația. Având în vedere că soția lui Meng Hongwei nu știe nimic, probabil este vorba de varianta a doua.

Asemenea dispariții nu sunt neobișnuite în China. Procedura se aplică celor care au supărat în vreun fel regimul iar suspecții reapar adesea fie la TV, fie dau un comunicat prin care își fac autocritică. Președintele Xi Jinping a început să-și epureze în acest sens dușmanii politici, cu o așa-numită campanie anticorupție dintre paravan.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Die Zeit: Viktor Orban, susținut și întărit de investiții germane
Acuzațiile de corupție, de încălcare a statului de drept, articolul 7 și toate celelalte rele ...