FMI: România în topul UE al creșterii economice
România a avut anul trecut o creștere economică de 6,9%, potrivit datelor din raportul “World Economic Outlook” al FMI din octombrie 2018. Organizația internațională a catalogat această valoare drept una “robustă,” care se datorează stimulilor financiari interni și cererii externe puternice. România a fost astfel a doua țară din UE în clasamentul creșterii economice, fiind devansată doar de Irlanda.
Estimări pozitive ale FMI şi pentru 2019
Și pentru 2018 și 2019, estimările FMI legate de România sunt tot pozitive. Pentru acest an, creșterea economică românească, prognozată la 4%, este pe locul 5 în UE, la egalitate cu Luxemburg și întrecută doar de Malta, Irlanda. Slovenia și Polonia. Asta deși FMI a revizuit în scădere față de raportul din aprilie, care vorbea de un avans de 5,1%.
Prognoză: creştere economică în România de 3,4%
Pentru 2019, FMI estimează o creștere economică în România de 3,4%, mai mică cu 0,1% față de prognoza din aprilie. Totuși, valoarea este a șaptea cea mai mare valoare din Uniunea Europeană. Ne întrec Malta, Cipru, Luxemburg, Slovacia, Finlanda și Polonia.
Prin comparație, economia zonei Euro a crescut cu 2,4% (2017) și ar urma să crească cu 2% și 1,9% în 2018, respectiv 2019. Pentru economiile din Germania, Franța, Italia, Belgia și Marea Britanie, FMI estimează pentru anul acesta și următorul avans de sub 2%.
Economia SUA: „creştere economică robustă a SUA în administraţia Trump”
La nivel global, creșterea economică estimată de Fondul Monetar Internațional este de 3,7%, atât pentru 2018, cât și pentru 2019. Valorile sunt 0,2% mai mici decât estimările din precedentul raport, cel din aprilie. De vină ar fi, în parte, conflictul economic dintre Statele Unite și China. Totuși, FMI a lăudat performanța administrației Trump, despre care a spus că a provocat o creștere excepțional de robustă a economiei americane.