Serviciile secrete ucrainiene au dejucat planurile înfiinţării Republicii separatiste „Rada Populară a Basarabiei”

Valentin Borcea INTERNATIONAL Principal

Vasili Grițak, şeful serviciului intern de securitate al Ucrainei a anunțat, în timpul unei conferințe, că a reușit să stopeze planul unui grup separatist, coordonat de un fost consilier al lui Vladimir Putin, care voia să creeze o republică separatistă în jurul Odesei și în sudul Basarabiei. Iniţiatorii proiectului ar fi urmat modelul republicilor populare Donețk și Lugansk, entități separatiste pro-ruse în Ucraina, apărute din războiul din Donbas.

Separatiştii urmărea înfiinţarea Republicii Populare a Basarabiei

Şeful serviciului intern a mai afirmat că separatiștii intenționau să acapareze sudul regiunii Odessa, să înființeze „rada populară a Basarabiei” și să declare „republica populară a Basarabiei.” Șeful SBU mai spune că pentru a realiza acest lucru autorii planului intenționau să arunce în aer podul de peste Nistru. „Ulterior, de pe teritoriul Transnistriei urmau să vină „omuleții verzi.” „Rada populară a Basarabiei” planifica să extindă acțiunile sale în direcția Republicii Moldova, României și mai departe. Noi am dejucat acest plan”, a precizat Grițak.

Liderul separatiştilor ţinut secret de SBU

Reprezentantul SBU a declarat că lider al „radei populare a Basarabiei” ar fi trebuit să fie un deputat al Radei Supreme, parlamentul Ucrainei, care este și acum în funcție. SBU refuză să spună numele acestui parlamentar de la Kiev.

SBU a depistat în 2015 că un grup format din 20 de persoane activa în regiunea Odessa și intenționa să declare „republica Basarabia.” Potrivit reprezentanților forțelor de securitate de la Kiev, acest scenariu era coordonat de Vladislav Surkov, care ar fi fost consilier al președintelui rus, Vladimir Putin, a scris Radio Chișinău.

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
Judecătorii din Republica Moldova ar putea fi aleși de popor
Liderul Partidului Democrat din Republica Moldova și cel considerat șeful de facto al întregii țări, ...