Macron ar vrea referendum pentru reducerea numărul de parlamentari

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC Uncategorized

Emmanuel Macron pregătește un referendum ca să liniștească „vestele galbene”. Votul ar urma să fie în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, 26 mai. Planurile sunt deja avansate, deoarece Comisia Electorală a contactat deja tipografii, în caz că scrutinul va primi undă verde. Ar fi primul referendum în Franța după 14 ani.

Macron vrea un referendum în stil populist

Francezii ar urma să fie întrebați dacă vor reducerea numărului de parlamentari și limitarea numărului de mandate al acestora. Ambele sunt promisiuni făcute de Emmanuel Macron în timpul campaniei electorale. Președintele francez speră că așa convinge „vestele galbene” să renunțe la proteste. Deși potențialele întrebări de la referendum nu fac parte dintre revendicările oamenilor care de 3 luni demonstrează sâmbătă de sâmbătă. Mișcarea „vestelor galbene” este una preponderent economică, provocată de creșterea prețurilor la carburanți și de scăderea nivelului de trai.

Nici un sfert dintre francezi nu mai au încredere în „președintele jupiterian”

Prin acest referendum, Emmanuel Macron ar vrea să arate oamenilor că le ascultă problemele. În ultimele luni, liderul de la Elysee a fost acuzat că este un snob ignorant din păturile superioare ale societății. O caracterizare periculoasă într-o țară cunoscută pentru ghilotinarea nobilii și a Regelui. O persoană apropiată de președinte a spus pentru Journal du Dimanche că protestele „vestelor galbene” aproape au dat o lovitură de grație administrației Macron.

„Dacă referendumul pică, Macron să plece”

Oponenții actualului președinte francez sunt foarte critici la adresa planurilor lui Emmanuel Macron. Europarlamentarul Les Republicains (partid fondat de Nicolas Sarkozy) Philippe Juvin a spus pentru France Info că dacă liderul de la Elysee pierde, trebuie să plece. Mai mult, l-a acuzat pe liderul francez că îi întreabă pe cetățeni lucruri la care nu pot să răspundă nu. Marine Le Pen, lidera dreptei naționaliste, l-a acuzat pe Emmanuel Macron că vrea să distragă atenția de la problemele europene, prin organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile pentru PE.

Popularitatea lui Emmanuel Macron este în cădere liberă. 24%, adică nici măcar un sfert din francezi nu mai au încredere în președintele care nu are nici doi ani de mandat, potrivit unui sondaj făcut la finalul lunii ianuarie de Kantar Sofres. Europarlamentarele vor fi primul mare test electoral pentru viziunea sa federalistă și progresistă.

Europarlamentarele din mai, luptă în federalism și Națiune

Alegerile pentru Parlamentul European din mai ar putea decide viitorul întregului proiect european. Va fi o luptă între două viziuni diferite.  Stânga vrea federalism, progresism, feminism, ecologism și reducerea suveranității națiunilor. Aici se află Emmanuel Macron și chiar Dacian Cioloș, deoarece amândoi sunt angrenați în formarea unei alianțe stângiste. Dreapta, adică naționaliștii și conservatorii, vor întoarcerea Europei la valorile care au creat proiectul la început: o uniune de state suverane, creștinism, valori tradiționale, familie, dezvoltare economică.

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Freedom House: România este o țară liberă, Ungaria este parțial liberă
România, țară liberă România este o țară „liberă”, potrivit raportului anual făcut de organizația Freedom ...