Centenarul unui cavaler al aerului: generalul Ion Dobran

Valentin Borcea ACTUALITATE INEDIT SOCIAL

Generalul Dobran, un as centenar

Generalul de aviație Ion Dobran, as al pilotajului în cel de-al Doilea Război Mondial, combatant pe Frontul de Est cât și pe Frontul de Vest, a împlinit vârsta de 100 de ani. Ministerul Apărării a pregătit o serie de evenimente speciale dedicate acestui erou al aerului.

La sediul Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul Ion Dobran a primit, de la colegii săi mai tineri, un combinezon nou de zbor, precum cel folosit în prezent de piloții de supersonice. Costumul a fost însoțit și de o cască modernă de pilotaj. De asemenea, a primit și un tort pe care era pusă imaginea avionului Messerschmitt Bf-109 pe care l-a pilotat în luptă împotriva sovieticilor.

Medaliile primite de la Regele Mihai, purtate cu cinste în piept

Pe frumoasa uniformă albastră, generalul Ion Dobran a pus și medaliile primite de la Regele Mihai în timpul războiului: Ordinul Coroana României, Ordinul Steaua României în grad de cavaler și în grad de ofițer, ambele cu spade și cu panglica de la Ordinul Virtutea Militară, semn că au fost obținute în baza meritelor din luptă, și Ordinul Virtutea Aeronautică, clasa Crucea de Aur cu două barete. Asemenea decorații sunt văzute astăzi aproape numai la muzeu, nu în pieptul celui care le-a câștigat.

Ion Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, în județul Argeș. La acea vreme, România mare exista doar de două luni iar soldații încă luptau în Transilvania pentru desăvârșirea proclamației de la Alba-Iulia. La 1 septembrie 1939, în prima zi a celui de-al Doilea Război Mondial, tânărul argeșean de 20 ani se înscria la școala de aviație din Cotroceni. În doi ani avea să termine cu gradul de sublocotonent. Restul pregătirii a făcut-o pe front.

Ion Dobran a luat și împotriva sovieticilor, și împotriva naziștilor

Generalul este un model de onoare, curaj, dăruire şi demnitate și a inspirat sute de tineri să urmeze cariera militară. A participat la cel de-al Doilea Război Mondial, în cadrul Grupului 9 Vânătoare, începând cu anul 1943, efectuând misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului. A participat la peste 340 de misiuni, s-a angajat în 74 de lupte aeriene şi a înregistrat 10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave. Generalul a luptat pe frontul din Est, în campania de la Mariupol, împotriva aviaţiei sovietice, a luat parte la apărarea regiunii petrolifere Ploieşti împotriva aviaţiei de bombardament americane şi la campania din Cehoslovacia împotriva Germaniei.

Trimis la strung de către comuniști

După război, comuniștii care au ocupat România și au instaurat „republica populară” l-au privit ca pe un dușman. I-au luat casa boierească, zestre de la soție, brevetul de pilot și l-au trimis că muncească la strung, la uzina Timpuri Noi. Ion Dobran a reușit să revină la manșă printr-un noroc: unul dintre subalternii săi ajunsese șef la TAROM și i-a oferit un loc de muncă. Aviatorul a zburat în toată Europa, dar niciodată în Rusia. Explicația e clară.

Ultima oară, generalul Dobran a zburat la parada dedicată zilei de 1 Decembrie 2018. La bordul unui avion al Iacărilor acrobați, bătrânul aviator a survolat Arcul de Triumf de Ziua Națională.

Regele Mihai l-a primit la Palatul Elisabeta în 2012

Ultimul as al aviației României nu și-a pierdut niciodată prețuirea pentru Regele Mihai, cu care împarte pasiunea pentru zbor. În biblioteca lui Ion Dobran, portretele și cărțile dedicate monarhului pentru care a luptat în război sunt puse la loc de cinste.

Generalul a avut ocazia să-și întâlnească Regele în 2012, atunci când a fost primit la Palatul Elisabeta.

(surse foto: Forțele Aeriene Române, Asociația Deutsches Freikorps, Daniel Marcu)

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
RULETA RUSEASCĂ / OMV nu mai investeşte în Platforma Neptun Deep din Marea Neagră
Mediul legislativ actual din România nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în ...