Președintele vrea un referendum… electoral
Klaus Iohannis a anunțat marți că este „aproape hotărât” să convoace un referendum pe tema justiției odată cu alegerile pentru Parlamentul European. „Eu sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru data de 26 mai. Lăsaţi-mi o marjă care se datorează unei nevoie aprofundate, unei discuţii aprofundate”, a spus președintele Klaus Iohannis la o dezbatere organizată de OneWorld. „Îmi doresc ca naţiunea română să spună clar dacă tolerează corupţia sau să tragem linie şi să spunem: atât”, a mai declarat șeful statului.
Ce înseamnă un referendum pe justiție?
În replică, avocatul Lucian Bolcaș are o sugestie pentru Klaus Iohannis. „În primul rând, nu știu – și nu știe nici domnul președinte Klaus Iohannis – ce înseamnă referendum pe Justiție. Toată lumea mestecă aceste cuvinte fără să le dea vreun sens. Primii care au înghițit pe nemestecate această absurditate au fost parlamentarii ce au încuviințat convocarea unui referendum, fără se știe exact care e obiectul acestuia. De atunci, tot asistăm la presiuni cu privire la referendumul pe Justiție. De data aceasta, domnul președinte a încercat să concretizeze o întrebare care este, practic, absurdă, pentru că nimeni nu va spune că tolerează corupția. Așa că, victoria în acest referendum este ca în răspunsul la ghicitoarea: „Mănăstire într-un picior ghici ciupercă ce-i”. Cu asemenea întrebări care, din punctul meu de vedere, nu pot să formeze obiectul unui referendum serios, nu se face altceva decât să se adauge încă o verigă la campania electorală a domnului președinte Klaus Iohannis în favoarea partidelor de dreapta, care speră că o să-l sprijine. I-aș sugera domnului președinte ca obiectul referendumului mai concret să fie: Se consideră necesară continuarea luptei împotriva corupției cu aceleași metode nelegale care au dus la distrugerea capitalului românesc sau e nevoie de folosirea doar a mijloacelor prevăzute de lege?”, a spus Lucian Bolcaș pentru DCNews.
Acestea nu au fost, însă, singurele declarații ale lui Klaus Iohannis care dau de înțeles că Președintele joacă, defapt, politic. Acesta l-a lăudat pe Dacian Cioloș, susținând că actualul lider al PLUS nu putea să facă mai mult, din calitatea de premier al unui cabinet tehnocrat. „Regretul meu în primul mandat care dă să se încheie că nu am găsit un Guvern cu care să pot să lucrez și sper să la al doilea mandat voi găsi un Guvern cu care să pot lucra, în așa fel încât să nu fiu în situația penibilă când mă întreabă ce o să fac și eu să le spun că nu am cu cine să lucrez. Sper ca în al doilea mandat voi găsi un guvern cu care să colaborez, când vor dori românii. Guvernul Cioloș a fost o soluție de interimat, atipică, a administrat România destul de bine. Un guvern nu trebuie să administreze, ci să guverneze, să vină cu politici pe care să le pună în practică. Nu avea cum să facă mai mult”, a mai spus Președintele.
„Cam multă golăneală în acest discurs”
În cadrul acelorași declarații, Klaus Iohannis le-a cerut cetățenilor, magistraților și societății civile să protesteze în stradă împotriva Coaliției PSD-ALDE și a politicilor promovate de guvern. La aceste afirmații social-democrații au reacționat ferm, acuzându-l pe președinte că a încălcat Constituția și normele democratice atunci când a incitat la revoltă și nesupunere civică.
„Declarațiile președintelui Klaus Iohannis de astăzi sunt șocante pentru o țară democratică europeană. Prin invitația la revoltă și nesupunere civică Klaus Iohannis încalcă Constituția și normele democratice europene. Acesta spune explicit în declarația sa că are nevoie de proteste, că trebuie o revoluție. Cam multă „golăneală” în acest discurs. Oare cine țipă ca „descreierații”? Probabil că se referă la aliații dânsului. Prin aceste declarații Klaus Iohannis arată din nou că este un politician populist, care nu respectă normele democratice, „un accident al democrației” cum spun el. Acesta demonstrează că este disperat că se va vedea că nu a făcut nimic pentru oameni în ultimii 4-5 ani și pune pe primul loc propriul interes în detrimentul stabilității și dezvoltării României” a declarat fostul europarlamentar Victor Negrescu, consilier al premierului Viorica Dăncilă, pentru Stiripesurse.ro.