SUA: Vrem democrație în Venezuela. Rusia: Ca în Irak și Libia?
Mike Pompeo, șeful diplomației americane, a mers în Rusia ca să discute cu Serghei Lavrov, omologul său de la Moscova despre tensiunile dintre țările lor. Au atins principalele puncte – de la situațiile din Ucraina și Iran până la amenințările nucleare reciproce. Dar când au ajuns la subiectul Venezuela, de departe cel mai activ, au sărit scântei.
Mike Pompeo a spus că a venit vremea ca Nicolas Maduro să plece și că alte țări (a se citi Rusia) să nu-l mai susțină.
„Mi-am îndemnat colegii din Rusia să susțină poporul Venezuelei pe drumul către revenirea la democrație. Statele Unite și alte 50 de țări sunt de acord că a venit vremea a Maduro să plece. A adus doar nenorocire poporului venezuelean și sper ca susținerea acordată de ruși lui Maduro se va termina. Sper că vom găsi o cale care să pună punct crizei politice și umanitare de acolo. Aici am fost amândoi de acord.
Vrem ca fiecare țară care se implică în Venezuela să înceteze. Vrem ca Venezuela să-și recapete democrația. Vrem să aibă alegeri libere și corecte, să-și aleagă proprii lideri, și nu prin alegeri măsluite cum a fost cu Maduro. Toți cei care îl susțin de Maduro trebuie să înceteze, astfel încât venezuelenii să-și recapete democrație și să aibă oportunitatea unei reconstrucții ” – a spus fostul șef CIA, potrivit transcriptului de pe pagina State Dept.
Tentativă de PUCI în Venezuela! Nicolas Maduro voia să fugă în Cuba!
Serghei Lavrov este unul dintre cei mai longevivi și abili diplomați din prezent de pe glob, fapt recunoscut și în Occident. Răspunsul pe care i l-a dat lui Mike Pompeo, un novice când vine vorba de politică externă, a fost extrem de tăios.
„Democrația nu se face cu forța. Amenințările pe care pe auzim împotriva guvernului Maduro, amenințări care vin din gurile reprezentanților administrației SUA și de la Guaido (liderul opoziției din Venezuela, n.red), care a menționat mereu că are dreptul de a cere o intervenție militară străină, nu au nimic în comun cu democrația.
Ne aducem aminte că în 2003 – cred că era luna mai – președintele SUA George W. Bush, de la bordul unui portavion, a declarat democrație în Irak. Ne aducem aminte de 2011. S-a declarat că liderul Libiei, Muammar Gaddafi, a fost dat jos și că Libia este acum o democrație. Nu cred că trebuie să intru în detalii despre cum funcționează democrațiile din Irak și Libia și alte locuri unde au avut loc asemenea încercări de lovituri de stat. „
Venezuela trece prin cea mai severă criză din istoria sa. Sub regimul de extremă-stânga al lui Nicolas Maduro, moneda s-a prăbușit, magazinele s-au golit iar 3 milioane de venezueleni au fugit pestre graniță, ca să nu moară de foame în țară.