România se laudă cu Regina Maria de la Madrid la Shanghai
Regina Maria a fost, în timpul Primului Război Mondial, dar și după, imaginea României. Suverana României Mari a cel mai bun ambasador al țării sale adoptive și persoana pe care străinii o asociau cu România.
Câteva decenii mai târziu, Regina Maria continuă să reprezinte România în străinătate. Celelalte țări nu au fost forțate cu bătaia și tortura să-i uite pe Regii României și faptele lor, așa cum au pățit românii sub brutalul regim comunist. Așa că figura romanticei suverane a rămas vie în memoria multora.
Regina Maria, ambasador etern al Țării peste care a domnit
O expoziție dedicată Reginei Maria s-a deschis astăzi la Palatul Regal din Madrid pentru marcarea finalului Președinției Române la Consiliul Uniunii Europene și a 90 de ani de la vizita Reginei Maria în Regatul Spaniei.
Expoziția este formată din fotografii inedite și cărți, precum și documente referitoare la vizita Reginei Maria in Spania, pentru prima oară expuse publicului. Fotografiile provin de la Arhivele Nationale ale Romaniei, in timp ce Biblioteca Palatului Regal va expune următoarele materiale inedite: 3 portrete ale Reginei purtând semnătura acesteia, o ediție format mare, de lux a cărții Reginei, „My country”, volumul „Ode a la Roumanie par S.M. La Reine Marie de Roumanie” și albumul „La Esfera”, cu imagini ale Reginei din presa spaniolă.
De la Madrid la Shanghai, Regina Maria își reprezintă Națiunea
Vor fi expuse și documente ale Casei Regale spaniole privind organizarea vizitei Reginei in perioada martie-mai 1929. Expoziția fotografică este curatoriată de istoricul Anca-Beatrice Todireanu și cuprinde 12 panouri de mari dimensiuni care evocă personalitatea Reginei Maria (Regina Soldat, Regina in port popular etc.), imagini din jurnalul din 1929 și vizita in Spania. Grafica este realizată de Roland Edgar Vasiliu, lector universitar la Facultatea de Arhitectură Ion Mincu din București, a scris Ambasada României la Madrid.
În capătul celălalt al lumii, în China, filmul „Queen Marie of Romania” a fost proiectat în cadrul Festivalului de Film de la Shanghai. Anunțul a fost făcut chiar de casa de producție a peliculei, care a postat și imagini din sală. Filmul prezintă povestea istoricei vizite a Reginei Maria la Paris, ca să convingă marile puteri să recunoască Unirea Transilvaniei cu România.
Coming soon #QueenMarieOfRomania #AbisStudioIvanovici Bogdan Dan Lita Oana Andreea Rizea Ovidiu Stoia Iulia Verdes Gabi Antal Nora Dumitrescu Bogdan Petrovan Chiriacescu Angi Domnica Bodogan Gabi Marin Angye-Letizzia Marinescu-Andrei Roxana Lupu Nicholas Lupu Filip Alexandru Vladimir Ioana Dominica Ciuvat Viktor Viktor Marian Eross Cosmin Lidia Serei Cristina Chitu Clara Peta Ada Roxana Ioana Manea Cristian Ciurea Gabriel Kosuth Maria Vior Daniel Kosuth Bogdan Alexandru Varzaru Tatiana Duricu Radu Barbu Neculai Loreta Catalina D. Nan Abis Studio Loredana Moise Suzana Sarraj Mariana Andriescu Andy Vasilescu Emanuel Boncea Farhad Hagverdi Razvan Dit Alex Boncea Manuela Marcovici Lu Pop @Razvan Petre @Adi Dumitrescu Cristina Roxana Dima Alexis Sweet Maria Bilegan @Mihaela Mago @Laura Anca
Publicată de Queen Marie of Romania pe Joi, 6 decembrie 2018
Totuși, actualele campanii de promovare ce o au în centru pe Regina Maria au o mare deficiență: ]n mare parte, tind să ignore că ea nu ar fi putut face ce a făcut dacă nu era Regină. Și nu ar fi fost regină dacă România nu era monarhie. Dacă nu era Regină, dacă nu era consoarta unui monarh constituțional, nu ar fi putut face mai nimic. Pur și simplu, nu ar fi avut acces la toate pârghiile de influență și putere pe care i le confereau funcția și descendența. Strict ca om, Maria de Edinburgh nu a fost neapărat excepțională. Dar ca Regină, puține o pot elega.