UE și America Latină au ajuns la un acord comercial URIAȘ! 800 de milione de oameni, vizați!
UE este primul partener major care încheie un acord comercial cu Mercosur, un grup de țări care cuprinde Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Înțelegerea va viza o populație de 780 de milioane de locuitori și va întări și mai mult relațiile strânse politice și economice dintre UE și țările din grupul Mercosur.
Principalele prevederi ale acordului comercial UE-Mercosur
Acordul interregional dintre UE și Mercosur va elimina majoritatea tarifelor la exporturile UE către Mercosur, ceea ce va spori competitivitatea întreprinderilor din UE prin economisirea de către ele a 4 miliarde de euro pe an, sumă reprezentând taxe care nu mai trebuie plătite.
- În ceea ce privește sectoarele industriale din UE, el va contribui la stimularea exporturilor de produse ale UE, care până în prezent s-au confruntat cu tarife înalte și uneori prohibitive. Printre ele se numără automobilele (tarif de 35 %), piese de schimb pentru automobile (14 – 18 %), utilaje (14 – 20 %), produse chimice (până la 18 %), produse farmaceutice (până la 14 %), îmbrăcăminte și încălțăminte (35 %) sau țesături tricotate (26 %).
- Sectorul agroalimentar din UE va beneficia de pe urma reducerii tarifelor actuale mari existente în Mercosur pentru produsele UE de export: ciocolată și dulciuri (20 %), vinuri (27 %), băuturi spirtoase (20 – 35 %) și băuturi răcoritoare (20 – 35 %). Acordul va prevedea, de asemenea, un regim de scutire de taxe vamale pentru cote de produse lactate provenite din UE (în prezent tarif de 28 %), în special pentru brânzeturi.
- Țările Mercosur vor institui, de asemenea, garanții juridice care protejează împotriva contrafacerii a 357 de produse alimentare și băuturi europene de înaltă calitate, recunoscute ca având indicații geografice (IG). Printre aceste produse se numără și Salamul de Sibiu și magiunul de Topoloveni.
UE i-a fața Statelor Unite pe piața din America Latină
Standardele UE privind siguranța alimentară vor rămâne neschimbate și toate importurile vor trebui să respecte standardele riguroase ale UE, așa cum este cazul în prezent.
Ambele părți vor efectua de acum o revizuire juridică a textului convenit pentru a ajunge la versiunea finală a Acordului de asociere și a tuturor aspectelor sale comerciale. Apoi, Comisia o va traduce în toate limbile oficiale ale UE și va transmite Acordul de asociere statelor membre ale UE și Parlamentului European în vederea aprobării, a transmis Comisia Europeană printr-un comunicat.