La summitul UE, Timmermans cu aromă de Merkel a fost în meniu, dar nu a comandat nimeni

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL POLITIC

Marele plan al Angelei Merkel, negociat la summitul G20 de la Osaka cu Macron, Rutte și Sanchez, a eșuat în mod spectaculos. PPE s-a opus din răsputeri numirii socialistului Frans Timmermans în fruntea Comisiei Europene. Summitul a ținut toată noaptea, până aproape de ora prânzului, până când Donald Tusk a anunțat că suspendă discuțiile. Marea întâlnire va fi reluată mâine la ora 11.

Potrivit Politico, propunerea „Frans Timmermans, președinte CE” fost primită de ceilalți lideri populari cu furie nestăvilită. Cei mai vocali au fost premierii Bulgariei, Croației, Ungariei și Irlandei. De asemenea, Polonia și România anunțaseră de dinainte că nu-l vor susține pe Timmermans, așa că „planul Osaka” s-a năruit. Mai mulți degelați au acuzat să planul face bine Germaniei, nu PPE, deoarece Merkel vrea să-și întărească partenerul de coaliție, Partidul Social Democrat.

„Merkel reprezintă Germania, nu PPE” a spus un eurodeputat portughez. „Nu există niciun sprijin din partea liderilor și președinției PPE pentru pachetul propus” a afirmat și premierul croat. Boyko Borisov, șeful guvernului bulgar, a transmis că indiferent ce s-a decis la Osaka, patru state nu pot să decidă pentru 28, a scris Politico.

Donald Tusk a încercat toată noaptea să convingă liderii europeni să susțină planul. Dacă renunța la șefia Comisiei, cea mai importantă funcție din birocrația europeană, PPE ar fi primit președinția Consiliului pentru bulgăroaica Kristalina Georgieva (director executiv al Băncii Mondiale) și șefia Parlamentului pentru Manfred Weber.

Fostul premier polonez a purtat discuții bilaterale cu fiecare dintre cei 28 de lideri prezenți la summitul european, dar degeaba. Când a răsărit soarele, jurnaliștii care urmăreau discuțiile dormeau pe ei în sala de presă. Șefii de stat și de guvern s-au reunit din nou în jurul mesei rotunde pentru micul dejun, dar președintele Timmermans nu era în meniu. Ar fi fost prea greu de digerat.

Summitul european se va relua mâine. Socialistul olandez rămâne favorit.

CINE E TIMMERMANS – CITEȘTE AICI

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
UE și America Latină au ajuns la un acord comercial URIAȘ! 800 de milione de oameni, vizați!
UE este primul partener major care încheie un acord comercial cu Mercosur, un grup de ...