IANIS HAGI – EDUCAT pentru PERFORMANȚĂ. Mai e nevoie de inițiativă, curaj și de echipă pentru a fi mare campion
Complexul tatălui campion
Ianis recunoaște că are complexe față de tatăl său (parte din strategia de apărare). Complexul e util pentru că stimulează ambiția de a fi și mai bun. Multe personalități cu părinți severi au explodat în performanță la 30 de ani dacă au avut climatul prielnic. Are toate șansele de a deborda.
”Dacă de mic am fost în prim plan, acum nu-mi prea mai place. Nu-mi place să ies în evidență cu viața mea de zi cu zi. Firește că pe teren lucrurile se schimbă, vreau să fiu văzut, să dau totul din mine, să se vadă ce fac.”
Adaptarea la mediu
Fire educată știe că performanța necesită sacrificii și programare.
”Dacă antrenamentul începe de dimineață, să zicem la 10.30, trebuie să ajungi înainte cu o oră. Eu ajung cu 2 ore înainte, să pot să-mi iau micul dejun și să încep să mă pregătesc pentru antrenament (…) Eu cred mai mult în refacerea cu apă rece și gheață, adică stau cam 11 minute într-un butoi cu apă rece și gheață, până la coapse. Unii suportă asta, alții, nu, dar eu m-am obișnuit și nu am probleme.”
Citește și Un medic timişorean a inventat una dintre cele mai eficiente imunoterapii oncologice din lume
Echilibru social
Performanța în jocul de echipă nu se poate realiza individual. Ianis pare mai asertiv, cel puțin în declarații, decât tatăl său. ”Jucătorii veneau de obicei la echipa de tineret cu gândul să ajungă la echipa mare (…) Nu am vrut să trecem printr-o națională de tineret doar ca să trecem. Am vrut să lăsăm ceva în urmă și am avut foame de rezultate. Noi, jucătorii care am venit de la Academia Hagi, am venit cu gândul că orice meci am juca, trebuie să câștigăm.”
Stima de sine
“Nu ne simțim inferiori față de cei de afară, ne vedem la același nivel cu ei, ba și mai buni.”
Conservatorism
“Trebuie să folosim tehnologia, nu tehnologia să ne folosească pe noi.”
“Trebuie să conștientizăm că nu trăim datorită tehnologiei, ci tehnologia trăiește datorită nouă. Și că va fi important să păstrăm lucrurile naturale, să facem ceea ce făceau ai noștri acum 20, 30 de ani, să facem sport, să fim aproape de natură, să nu uităm să lucrăm pământul, să avem familii…”
Psihoza părintelui sever
”Cum e Gheorghe Hagi ca tată?”
”Și el, și mama au reușit să ne impună respectul față de părinți. Părintele este cel care decide, care conduce și pe care îl ascultăm.Tata a știut să se adapteze la situații, când a fost de țipat, a țipat, când a fost de îmbrățișat, a îmbrățișat. Dacă făceam vreo greșeală, sau o prostie, eu sau sora mea, ne certa, ne băga în ședință, ne făcea să realizăm ce am făcut, ne duceam în camera noastră și ne gândeam, tata lăsa situația să se calmeze, dar, după o oră, nu știu cum făcea, dar avea grijă să ne ia și să facem ceva împreună, ne lua în brațe, glumea…”