Bucureștiul uitat după blocurile ceaușiste: Cartierul Evreiesc

Valentin Borcea ACTUALITATE Diverse INEDIT SOCIAL

Cartierul evreiesc este una dintre acele zone ale Bucureștiului care ar putea atrage mulți, mulți turiști. Are un farmec aparte, o enclavă a Capitalei de la începutul secolul XX. Din păcate, zona este ascunsă de blocurile Centrului Civil, care formează un adevărat zid aproape continuu în jurul Cartierului Evreiesc.

De pe bulevard, vilele cochete care amintesc de o prosperitate apusă, nu se văd. De aceea, multe dintre ele sunt în ruină sau foarte degradate. Unele clădiri care au avut parte de proprietari cu fonduri și viziune au primit o nouă viață. Dar multă lume nu se avântă în spatele blocurilor ceaușiste, care formează o barieră între Bucureștiul nou și Bucureștiul fermecător.

 

Loading...

3 Comments

 1. Cu peste 63 de ani în urmă, când eram copil și locuiam (la părintele Rădulescu de la sfânta biserică Dobroteasa, de pe calea Văcărești) și căci, nu de puține ori, împreună cu iubiții mei prieteni și prietene de la Liceul Gheorghe Șincai, ne plimbam prin „Cartieruil evreiesc” unde locuiau unii din colegii mei, și drept vă spun că eram impresionat de arhitectura clădirilor, felul cum erau gospodărite și întreținute unele grădini și, în special îmi atrăgeau atenția acești oameni, evrei, care stăteau unii dintre ei în fața caselor, care zic eu munceau și se străduiau ca vieții lor să-i dea un sens bun, de prosperitate, pe când după atâta pustiu de timp… ce s-a cernit pe apa Dâmboviței, zic și îmi pare rău de ce s-a abandonat și nu se continuă a construi, a pune în lumină asemenea, cu adevărat, opere de artă în domeniul urbanistic de clădi frumoase și cu un bun gust al esteticului.

 2. Madam Borcea, mai lasa provocarile ca habar nu ai ce vorbesti !!!
  Ce deplingi tu, existenta blocurilor din Centrul Civic(NU civil, sau ai ceva grade si te ia gura pe dinainte?), sau faptul ca pe evrei nu-i mai intereseaza cartierul ?
  Iti dau gratis un pont: du-te pina la Severin sa vezi ca sinagoga e transformata IN NOTARIAT PUBLIC , iar cele doua cimitire evreiesti sint IN PARAGINA.
  Asa ca, ai vrea cumva ca primaria sa repare casele unor cetateni pe care ii doare in cur de ele ???!
  Cita perversiune !!!

 3. Am o idee !
  Fiindca tot au fost abandonate casele respective, sa fie cumparate de STAT citeva, sa fie demolate si , pe terenul ramas, sa se construiasca muzeul holocaustului !!!
  Ce zici madam Borcea, sugerezi asta la Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania, care, desigur, ti-a cerut sa sctii ”articolul” ?
  In plus, s-ar pastra amprenta etnica a cartierului Sfanta Vineri !

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Testul pentru taximetrist în Londra, va fel de greu ca pentru trupele SEAL! Doar 20% trec
A fi taximetrist în Londra, unul dintre cele mai mari orașe din lume, este o ...