De ce cad LEUL, ZLOTUL, FORINTUL şi creşte Coroana cehă?

Marius Ghilezan ECONOMIC OPINIE SOCIAL

Prestigioasa agenţie de ştiri Reuters face o predicţie financiară privind evoluţia monedelor din Estul Europei. Conform analiştilor consultaţi, doar Coroana cehă se va aprecia faţă de Euro, restul se vor deprecia.

Dar cum economiile ţărilor din fostul Pact de la Varşovia depind de cele occidentale, se spune pe bună dreptate că atunci când Germania strănută, țările mai mici din apropiere prind o răceală zdravănă.În Polonia suveranităţii absolute şi a unei economii emergente reapariția unui bătrân dușman: ipotecile în franci elveţieni sperie Banca Centrală şi nu numai.

Forintul, leul şi zlotul vor pierde un procent sau două, pe fondul încetinirii ritmului de creştere economică, a potenţărilor riscurilor globale, precum şi a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China sau a modului neclar în care se va face ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, spun analiştii consultaţi.

Majoritatea analiştilor intervievaţi de Reuters se aşteaptă ca leul românesc să se deprecieze cu 1,5% anul viitor ajungând la un curs de schimb 4,85 lei pentru un euro, din cauza îngrijorărilor cu privire la deficitul bugetar şi cel al balanţei comerciale.

O altă monedă din regiune care ar urma să se deprecieze este forintul ungar, analiştii intervievaţi de Reuters mizând pe o depreciere de 1,1%, până la un curs de schimb de 335 forinţi pentru un euro în următoarele 12 luni. „Credem că politica monetară a Băncii Centrale a Ungariei este mult prea relaxată având în vedere tendinţa de deteriorare a contului curent”, a declarat analistul ING, Petr Krpata.

ZLOTUL polonez, cea mai lichidă monedă din regiune, ar urma să se deprecieze şi el cu 0,5%, până la un curs de 4,30 zloţi pentru un euro, potrivit analiştilor intervievaţi de Reuters. Un motiv de prudenţă pentru moneda poloneză are legătură cu soarta creditelor ipotecare în franci elveţieni şi impactul lor asupra sectorului bancar. Zlotul polonez s-a depreciat săptămâna trecută după ce Curtea Supremă de Justiţie din Polonia a dat un verdict care în opinia investitorilor creşte riscurile ca împrumuturile ipotecare în franci să fie convertite în moneda locală în condiţii nefavorabile pentru bănci.

Ungaria a obligat în 2011 investitorii străini să convertească 9 miliarde de franci elveţieni din ipoteci în moneda naţională.

Citeşte şi: INSTAGRAM va cere noilor membrii data naşterii

Analiştii sunt de părere că singura excepţie de la această tendinţă este coroana cehă, prognozată să se aprecieze cu 0,5% în următoarele 12 luni, până la 25,43 coroane pentru un euro. Banca Naţională a Cehiei rămâne una din puţinele bănci centrale din Europa care dezbate dacă trebuie să majoreze dobânzile pentru a contracara presiunile inflaţioniste.

BCE joacă pe piaţa financiară cu dobânzi negative

Încă din primăvară băncile centrale ale statelor est-europene au prevăzut o încetinire a dezvoltării economice şi au mărit ratele dobânzilor de referinţă.

Banca Central Europeană joacă pe pieţele monetare cu o rată negativă a dobânzii de referinţă, ceea ce a nemulţumit recent chiar pe majoritatea miniştrilor de finanţe ai ţărilor membre ale UE. Asta în condiţiile în care băncile centrale est-europene au dobânzi mai mari. Talgerul administrativ înclină balanţa spre euro, o constată orice jucător pe piaţa monetară.

Zlotul polonez s-a apreciat puţin după victoria uriaşă a Poloniei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Judecătorii celui mai înalt for au decis recent în favoarea consumatorilor polonezi care au luat credite ipotecare în franci elveţieni, permiţându-le să ceară tribunalelor din Polonia să le convertească împrumuturile în monedă locală.

România a trecut peste criza francului, dar leul pierde teren mai mult decât monedele est-europene.

 

 

 

 

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

sexyvideoshd.net
bokep-indo.me cam brunette in stockings.

Check Also
A prezis: gazele din 10 august modifică ADN-ul uman / Acum e directorul celui mai mare spital judeţean din vestul ţării
Pentru că directorul Spitalului Judeţean din Timişoara “nu face parte din echipa câştigătoare”, Nicolae Robu ...