PROGNOZĂ: Robor, sub rata de creştere economică

Marius Ghilezan ACTUALITATE ANALIZE ECONOMIC

ROBOR-ul va creşte, dar nivelul acestuia vă rămâne sub rata creşterii economice şi rata inflaţiei, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare dedicată primei emisiuni de obligaţiuni Banca Transilvania listată la Bursa de Valori Bucureşti.

„ROBOR-ul va creşte, prognoza noastră, dar exact cum a fost discutat foarte mult ieri la Bankers Summit, eu nu cred că e ceva nou. De fapt noi abia acum discutăm de un nivel al dobânzilor de peste LIBOR-ul american. Trebuie să vorbim despre dobânzi reale, când comparăm cu inflaţia, comparăm cu creşterea economică şi din punctul acesta de vedere considerăm că rata de referinţă merge spre poate 3% şi ROBOR-ul s-ar putea să ajungă aproape de 4%. Astăzi este sub rata de creştere economică, sub creşterea salarială. Dobânda în sine este fie un rezultat fie este un instrument utilizat gestionarea inflaţiei. Ce am dori mai mult: să cumpărăm pâine cu 10% mai scumpă, dar dobânda să fie 1%, sau dobânda să fie 3% ca să putem să cumpărăm mărfuri şi utilităţi la un preţ mai decent, la o inflaţie mai scăzută”, a spus Omer Tetik.

Analiştii unor televiziuni vorbesc zilnic despre Robor, ca şi cum ar fi sfârşitul lumii, comentează un expert guvernamental. „Eu nu sunt confortabil cu această, aşa să zic, avalanşă de ştiri că a venit Apocalipsa cu ROBOR-ul la 3,20%. A fost 4%, 5% şi nu a murit nimeni în Ţara Românească”, declara recent guvernatorul Mugur Isărescu.

De asemenea, Tetik a mai afirmat că ROBOR-ul cel mai probabil va rămâne sub rata creşterii economice şi rata inflaţiei.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a continuat să crească joi pe piaţa interbancară, ajungând la 3,39% pe an, de la 3,34% pe an miercuri, reiese din datele Băncii Naţionale a României (BNR). Vineri, acesta s-a menţinut la 3,39%.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
4 copii din 12, salvaţi din peştera thailandeză
Potrivit ATP, salvatorii din nordul Thailandei au reuşit duminică să scoată din adâncul peşterii cel ...