Royal Air Force a împlinit 100 de ani

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Ample ceremonii în Marea Britanie în onoarea Royal Air Force, care am împlinit anul acesta 100 de ani de existență. Zeci de mii de oameni s-au adunat în fața Palatului Buckingham să asiste la o demonstrație de forță a Aviației Britanice.

De-alungul The Mall, grandiosul bulevard care unește reședința regală cu piața Trafalgar, au fost arborate pavilioanele RAF, un steag albastru deschis cu drapelul Regatului Unit în colțul din stânga sus și cu însemnul circular tricolor în dreapta.

100 de avioane și elicoptere, de la veterane ale celui de-Al Doilea Război Mondial până la cele mai noi aeronave din arsenal, modernele F-35, au brăzdat cerul Londrei. Familia Regală Britanică a observat parade din balconul Palatului Buckingham.

Regina Elisabeta a II-a s-a îmbrăcat în albastru, culoarea aviatorilor, iar Prinții Charles, Andrew, Edward (fiii Suveranei), William și Harry (fiii Prințului de Wales) au ales uniforme de aviație.

Legătura Familiei Regale Britanice cu aviația a fost începută de Regele George al VI-lea, tatăl actualului monarh, care a devenit primul pilot RAF din familie.

Regina Elisabeta a II-a, în discursul său, a spus că își aduce aminte de Bătălia pentru Anglia, lupta aeriană între Royal Air Force și aviația nazistă Luftwaffe, care se purtat chiar deasupra casei ei.

Înainte de această parade aeriană, la Westminster Abbey a avut loc o slujbă specială pentru centenarul Aviației Regale Britanice. Peste 2000 de oameni au participat la această ceremonie, în frunte cu Regina Elisabeta a II-a, Prințul Charles și premierul Theresa May.

Deși a trecut un secol de când a fost fondată, la sfârșitul Primul Război Mondial, Aviația rămâne este, de departe cea tănără ramură a Forțelor Armate Britanice. Armata terestră are aproape 360 de ani de istorie, iar Marina Regală se poate lăuda cu 1000, da, 1000 de ani de glorie pe mările și oceanele lumii.

Aceste perioade îndelungate sunt grăitoare pentru stabilitatea monarhiei britanice și pentru rolul Coroanei în societate.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Donald Trump: „Germania este controlată integral de Rusia”
Donald Trump i-a spus verde-n față secretarului-general al NATO, Jens Stoltenberg, că Germania este un ...