Axa Putin – Merkel – Iohannis

Mihai Popescu OPINIE

Summitul NATO ce se defășoară în aceste zile la Bruxelles pune pe masă o problemă cunoscută în comunitatea de informații europeană, dar care a fost mereu băgată sub preș, și anume apropierea mult prea mare dintre Germania și Rusia.

La deschiderea summitului NATO, președintele american Donald Trump a declarat: „Germania este prizoniera Rusiei pentru că îşi primeşte o mare parte din energie de la Rusia”. „Noi trebuie să vă protejăm de Rusia, dar ei fac afaceri cu Rusia de miliarde”.

Declarație şoc vine după ce Germania a amânat în repetate rânduri să mărească bugetul apărării și a crescut simțitor afacerile cu Rusia, chiar și în contextul sancțiunilor internaționale. Mai exact, executivul de la Berlin a aprobat construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream-2, conducta submarină care ar urma să transporte gaze naturale între Rusia şi Germania, lucrările urmând a fi realizate în 2018.

Proiectul, al cărui cost este estimat la 9,5 miliarde de euro, va duce la creşterea livrărilor de gaze naturale din Rusia direct în Germania, dar statele membre UE din Europa de Est, Polonia şi Statele Baltice susţin că ar creşte şi dependenţa UE față de Rusia, iar influența rusă în regiune ar reprezenta un risc de securitate major.

Rolul lui Iohannis

În această ecuație, rolul României este major, mai ales că țara noastră este implicată în proiectul BRUA (ce va transporta gaze pe axa Bulgaria, România, Ungaria, Austria), dar deține și zăcăminte foarte importante în Marea Neagră.

Modul de acțiune al președintelui Klaus Iohannis trebuie citit în această cheie. El reprezintă interesele Germaniei și, în parte, și interesele Rusiei. Acesta este motivul pentru care în timpul Guvernului Cioloș (”guvernul meu”) au fost preferate firmele de armament germane, fără offshore.

Iohannis încearcă să întârzie exploatarea gazelor din Marea Neagră pentru a da timp de construcție gazoductului Nord Stream-2 dintre Rusia și Germania. În acest moment, principalul aliat al Statelor Unite în România este – trebuie să recunoaştem – liderul PSD, care a demonstrat în ultimii ani că este solidar cu politica americană, cazul mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim fiind concludent.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Liderul separatiştilor catalani poate fi extrădat în Spania, din exilul auto-impus
Fostul lider al separatiștilor catalani, Carles Puigdemont, care au încercat unilateral să rupă regiunea de ...