Trump va servi un ceai „Five a’clock” cu Regina Elisabeta a II-a

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

În ciuda faptului că Donald Trump a fost un susţinător constant al BREXIT-ului, multor britanici nu le convine vizita liderului american care începe astăzi, 12 iulie 2018. Un sondaj al instituţiei YouGov, publicat miercuri, a arătat că 77% dintre britanici au o opinie nefavorabilă vizitei președintelui american și doar 50% cred că prezenţa lui e bine venită. Ian Blackford, liderul Partidului Național Scoțian din Parlamentul britanic, regretă că guvernul conservator, al Theresei May, va întinde astăzi covorul roșu pentru Trump. „Din partea publicului, primirea nu va fi prea călduroasă”, a declarat el miercuri în faţa parlamentarilor, menționând că vor avea loc proteste în întreaga țară cu privire la „încălcarea drepturilor omului de către Administraţia Trump, împotriva atitudinii sale respingătoare față de femei și a tratamentului dezgustător aplicat de către el minorităților”. Cu toate acestea, cotidianul britanic „The Sun” (un tabloid) a aplaudat-o pe May. „Primul ministru a luat decizia corectă în a-l trata pe Donald Trump cu respectul cuvenit”, a titrat joi publicaţia amintită. „Așteptăm cu nerăbdare vizita.”

60.000 de protestatari vor asista la ridicarea unui balon cu figura lui Trump

Un gard mare a fost ridicat în jurul reședinței  din Londra, unde Trump va petrece joi noaptea. Ambasada SUA a transmis un avertisment  americanilor din Londra să-şi păstreze calmul în cazul în care protestele devin violente. Mai mult de 60.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa vineri în centrul Londrei, când protestatarii anti-Trump intenționează să ridice un balon mare peste Parlament, cu figura unui Trump – copil cu faţă roz şi rânjet înţepător.

O campanie publică e în derulare pentru obţinerea drepturilor de difuzare a melodiei „American Idiot”, un cântec din 2004 al formației punk rock din Marea Britanie, Green Day, aflată o singură dată în topul single-urilor britanice. Trump va fi prezent după amiază la Palatul Blenheim, casa de marcă a secolului al XVIII-lea, unde s-a născut liderul celui de-al doilea război mondial, Winston Churchill.

„Five a’clock” cu Regina Elisabeta a II-a

Theresa May va găzdui o cină pentru Trump, la care vor fi prezenți miniștri importanţi ai cabinetului și aproximativ o sută de oameni de afaceri, printre care grupul Blackstone, Blackrock, Diageo, McLaren și Arup. Cei doi lideri vor purta discuții a doua zi la Checkers, conacul din secolul al XVI-lea, care este resedinţa oficială a primului ministru. Dialogurile se vor concentra pe relațiile cu Rusia, comerțul, Brexit și Orientul Mijlociu. Mai târziu, Trump se va deplasa la Castelul Windsor, pentru servi un ceai „Five a’clock” cu Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 92 de ani. Liderul american va pleca din Marea Britanie, duminică, după o călătorie în Scoția, unde deține două terenuri de golf, pentru a ajunge luni la Helsinki pentru summit-ul cu președintele rus Vladimir Putin.

 


									
                
Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Axa Putin – Merkel – Iohannis
Summitul NATO ce se defășoară în aceste zile la Bruxelles pune pe masă o problemă ...