Raport OTP ASSET: inflaţia ar putea să se modereze la 3,6% la sfârșitul acestui an

Marius Ghilezan ECONOMIC

Inflația își poate atinge nivelul maxim în jurul nivelului actual și ar putea să se modereze la 3,6% la sfârșitul acestui an, deoarece efectul de bază al unor măsuri excepțonale anterioare va dispărea. În 2019, se poate stabiliza aproape de pragurile de 3%, ușor peste limita dorită de BNR, deoarece presiunile provenite de pe piața forței de muncă ramân puternice, iar prețurile de consum recuperează la nivel mondial, susţine Raportul macroeconomic lansat joi de OTP Asset Management.

Asta după ce Rata anuală a inflaţiei a urcat în ianuarie 2018 la 4,3%, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,79% şi a celor nealimentare cu 6,23% faţă de aceaşi perioadă din anul trecut, potrivit comunicatului Institutului Naţional de Statistică din 14 februarie 2018. Una dintre cele mai mari rate anuale au fost înregistrate în România (3,8%), Lituania şi Estonia (ambele cu 3,2%), aratău datele publicate în luna martie de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Faţă de decembrie 2017, cele mai mari cresteri de preţuri s-au înregistrat, în aprilie, la fructe proaspete (13,91%), citrice (11,32%) si gaze naturale (10,19%).

Preţul combustibililor, care are un impact mai larg asupra celorlalte preţuri, a crescut, în aprilie faţă de decembrie, cu 3,9%, în condiţiile aprecierilor cotaţiilor bursiere la petrol.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Preşedintele Croaţiei Kitarovic le-a înmânat lui Trump şi Theresei May tricouri ale naţionalei
Prima femeie preşedinte a Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic, continuă să şocheze. După ce la Mondialul din ...