SUMMIT NATO: România va organiza un centru de comandă operațional, cu 400 de ofițeri de stat major

Marius Ghilezan ACTUALITATE

Cel mai tensionat summit NATO din ultima perioadă s-a încheiat cu succes, cel puțin din punctul de vedere al lui Donald Trump, care a declarat “Cred în NATO, este unul dintre cele mai bune lucruri din istorie.”

Președintele american a reușit să-și îndeplineacă unul dintre cele mai importante obiective, anume să convingă statele europene ale alianței să dea mai mulți bani pentru apărare. Succesul a venit după presiuni mari, prin mesaje pe Twitter, declarații furioase, certuri la masa tratativelor, schimburi dure de replici cu liderii politici și o rundă neprogramată de tratative ce a avut loc chiar în această dimineață.

 

SUA nu se mai retrag din NATO

 

Țările NATO, în afară de Statele Unite, au fost de acord să ajungă mai repede la procentul de 2% din PIB pentru Apărare, nu în 2024, așa cum s-a stabilit la summitul din 2014. Aș putea să retrag SUA din NATO și fără acordul Congresului, dar nu mai e nevoie acum”, a spus Donald Trump în timpul declarației sale de presă de la finalul summitului. De asemenea, președintele american a vorbit și de o posibilă țintă de 4% din PIB pentru Apărăre, pentru toată alianța, dar acest lucru nu s-a stabilit clar.  În plus, liderul de la Casa Albă a apărat tonul agresiv pe care l-a folosit în discuțiile care a vorbit cu celelalte state din NATO, mai ales Germania, pe care l-a numit un mod eficient de negociere. „NATO funcționează acum ca o mașinărie bine unsă”, a transmis Donald Trump presei mondiale.

Efectivul trupelor româneşti în Afganistan va creşte la 950 de ofiţeri

Angela Merkel, țintă a numeroase săgeți lansate de Donald Trump, a spus că știe că Germania trebuie să facă mai mult pentru o distribuție mai echitabilă a sarcinilor în cadrul alianței nord-atlantice. România a obținut de la NATO aprobarea pentru crearea pe teritoriului nostru un centru de comandă operațional, cu 400 de ofițeri de stat major din țările alianței. Totuși, oficialii de la București trebuie să negocieze prezența acelor ofițeri. De asemenea, România va crește numărul soldaților desfășurați în Afganistan, până la 950.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Autorul Planului de federalizare a Republicii Moldova revine la Chişinău
Dmitri Kozak, cel care în 2003 propunea federalizarea Moldovei și rămânerea definitivă a soldați ruși ...