Autorul Planului de federalizare a Republicii Moldova revine la Chişinău

Valentin Borcea ACTUALITATE

Dmitri Kozak, cel care în 2003 propunea federalizarea Moldovei și rămânerea definitivă a soldați ruși pe teritoriul basarabean –  ca soluție pentru războiul transnistrean – a fost numit de Vladimir Putin drept reprezentant special al președintelui pe domeniul dezvoltării relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova. Numirea are loc la o zi după ce NATO a cerut Rusiei să-și retragă toate trupele din Moldova.

Dmitri Kozak îi va lua locul lui Dmitri Rogozin, persona non-grata în Republica Moldova, pentru relațiile economice dintre Moscova și Chișinău. Dmitri Rogozin a fost una dintre primele persoane supuse sancțiunilor internaționale după anexarea Crimeei, are interdicție de intrare în SUA și UE. În plus, a amenințat România că o va bombarda după ce autoritățile de la București nu au permis avionului în care se afla intrarea în spațiul aerian românesc în drum spre Chișinău. În prezent, a fost numit directorul agenției spațiale Roscosmos.

Dmitri Kozak, un apropiat al lui Vladimir Putin, a devenit infam în Basarabia în 2003 pentru memorandumul care îi poartă numele. Documentul prevedea crerea unui stat moldovean federal asimetric, format din trei părți: Moldova, Transnistria și Găgăuzia. Legislativul devenea unul bicameral, format din Camera reprezentanților cu 71 de deputaţi și Senatul cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanți ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei şi 4 ai Găgăuziei. Astfel, cele două mici regiuni pro-ruse putea bloca orice lege care le dezavantaja și orice schimbare a Constituției. Astfel, Chișinăul nu putea nici adera la NATO și nici să realizeze reunirea cu România, dorința generației care a scos Basarabia din URSS, fără acordul Transnistriei și Găgăuziei, care nu l-ar fi dat niciodată.

Președintele moldovean Vladimir Voronin a refuzat până la urmă să semneze planul Kozak, chiar în timp ce Vladimir Putin se pregătea să vină la Chișinău să asiste la parafarea documentului. Fost șef de stat a spus că planul nu era realizat în coordonare cu Europa și că Republica Moldova își declarase deja vectorul european de dezvoltare. Relația dintre Moldova și Rusia s-a înrăutățit semnificativ după acest moment.

Numirea lui Dmitri Kozak este a doua mișcare strategică pe care Vladimir Putin o face în Moldova. Săptămâna trecută, Kremlinul l-a numit ca ambasador la Chișinău pe Oleg Vasnețov, director al Departamentului din cadrul MAE rus pentru relația cu cele 85 de subdiviziuni administrative ale Federației Ruse, numite “supuși federali.”

Loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Cine este omul din spatele succesului naţionalei Croaţiei?
Multă lume se întreabă cum a ajuns Croaţia în finala Campionatului Mondial din Rusia? Să ...