Anticorupție în spațiul ex-sovietic: “Pleacă ai voștri, vin ai noștri”

Valentin Borcea ACTUALITATE INTERNATIONAL

Primarul capitalei Kârgâzstan, Bișkek, a fost demis în timp ce se afla în concediu. Consiliul local, format din 13 oameni, a decis în unanimitate să-l dea afară pe Albek Ibraimov, care era în funcție din 2016. Edilul nu este ales de cetățeni, ci prin vot secret de către consilieri. Demiterea a venit după ce, săptămâna trecută, adjunctul primarului a fost arestat pentru abuz în serviciu, informează Radio Europa Liberă.

Deja fostul primar din Bişkek este unul dintre aliații de încredere ai fostului președinte Almazbek Atambaev, al cărui mandat de șase ani s-a încheiat în noiembrie 2017. De asemenea, au mai fost arestați și doi foști care au fost în funcție în timpul lui Almazbek Atambaev, cunoscut pentru relațiile sale apropiate cu Rusia și Vladimir Putin.

În aprilie, noul președinte, Sooronbai Jeenbekov, a dat afară unii dintre aliații precedesorului său, printre care procurorul-șef și pe liderul serviciului de securitate națională. Actualul șef de stat a fost și el unul apropriații fostului președinte. În timpul alegerilor din 2017, Almazbek Atambaev l-a nominalizat pe Sooronbai Jeenbekov, care era atunci premier, drept favoritul său pentru postul de președinte. Dar în ultimele luni, relațiile s-au stricat.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
De ce umblă DonaldTrump pe străzi cu „Bestia?” Liderii lumii se mulţumesc cu mai puţin
Liderii lumii care merg cu mașini făcute în țara lor Nu foarte mulți dintre liderii ...