De ce umblă DonaldTrump pe străzi cu „Bestia?” Liderii lumii se mulţumesc cu mai puţin

Valentin Borcea INVESTIGAȚII Principal

Liderii lumii care merg cu mașini făcute în țara lor

Nu foarte mulți dintre liderii planetei folosesc drept mașini oficiale automobile făcute de producători locali. Fie nu au fabrici auto în țară, fie nu pot asigura standardele cerute de calitate și siguranță. Limuzinele germane și japoneze, care pot fi comandate din fabrică, pentru a putea fi folosite de șefi de stat, domină această piață. Dar mașinile făcute de producătorii locali pentru șefii statului lor sunt adesea foarte speciale.

Marea Britanie – Bentley State Limousine

Bentley State Limousine este mașina oficială a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. A fost construită special de către Bentley pentru suverană, cu ocazia Jubileului de Aur, din 2002, și are câteva caracteristici foarte speciale. Mașina este vopsită la exterior în bordo și negru, pe acoperis are un suport pentru stema regală și pentru pavilionul regal, iar sigla Bentley de pe grila frontală, celebra literă B înaripată, este detașabilă. Când Regina este în Anglia sau în oricare altă parte a Regatului Unit, în afara Scoției, pe grilă este pusă o statuetă a Sfântului Gheorghe care omoară balaurul. Când Suverana merge în Scoția, însemnele se schimbă: pe acoperiș sunt puse variantele scoțiene ale stemei și ale pavilionului regal, iar pe grilă este așezată statueta unui leu, simbolul Scoției. La interior, fotoliile din spate, acolo unde stă Regina Elisabeta a II-a, nu sunt tapisate cu piele, ci cu un material special făcut din lână. Doar două asemenea mașini au fost construite, la un preț estimate de 10 milioane de lire fiecare.

Japonia – Toyota Century Royal

Împăratul Japoniei are ca mașină oficială cea mai deosebită Toyota construită vreodată. Vehiculul este bazat pe modelul Toyota Century, cel mai luxos din gama producătorului nipon, dar este adaptat special pentru Familia Imperială. Compartimentul pentru pasageri este tapisat cu stofă de lână, deoarece pielea este prea „gălăgioasă” la scârşnete, treptele de acces sunt din granit iar plafonul este acoperit cu hârtie de orez japoneză. Sub capotă are un motor V12, singurul de acest fel produs de vreun constructor auto nipon. Alte semne distinctive sunt stopurile spate, amplasate vertical la mașinile imperiale, în timp ce la mașinile obișnuite sunt orizontale. Au fost produse doar 4 – 3 Sedanuri și un dric – la un cost de 500.000$ fiecare.

SUA – The Beast

Bestia este actuala limuzină prezidențială a Statelor Unite. Modelul prezent a fost construit prima oară pentru Barack Obama în 2009, dar Donald Trump folosește o variantă actualizată, care la exterior arată la fel. Vehiculul este un veritabil buncăr pe roţi, gândit special să protejeze viața celui mai puternic om de pe planetă în orice condiții, chiar și de atacuri chimice sau biologice. Mașina are o siglă de Cadillac și alte elemente de design specifice acestei mărci, desi nu este bazată pe niciuna dintre modelele firmei. În schimb, presa americană a scris că, de fapt, la bază este o camionetă de marfă, GMC Topkick, tot un produs al grupului General Motors. Multe dintre detaliile acestei mașini sunt, în continuare, strict secrete.

Franța – DS7 Crossback

Emmanuel Macron folosește acum un DS7 Crossback drept mașină oficială. Este primul SUV de lux construit de DS, marca premium a Citroen. Vehiculul a debutat la instalarea lui Emmanuel Macron din 2017. Predecesorul său, Francois Hollande, a folosit un DS5 Hybrid4, iar Nicolas Sarkozy a mers cu o limuzină Renault Vel Satis. Producătorii auto francezi oferă mașini oficiale președinților în funcție de mărcile pe care le preferă liderii de la Elysee.

Italia – Lancia Flaminia Presidenziale

Cele mai deosebite mașini aflate la dispoziția președintelui Italiei sunt două  Lancia Flaminia Presidenziale, limuzine decapotabile, făcute pe comandă specială în 1960. Din cauza vechimii, sunt utilizate doar la cele mai importante evenimente. Pentru deplasările obișnuite, șeful statului Italian folosește o Lancia Thema blindată.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
„Rusia agresează non-stop spaţiul aerian al ţării noastre”, dezvăluie Mihai Fifor, ministrul apărărării
„Ruşii agresează non-stop spaţiul aerian al ţării noastre,” a mărturisit Mihai Fifor, ministrul PSD al ...