Parada militară de Ziua Franței, cea mai veche din lume

Valentin Borcea ACTUALITATE Principal

4200 de soldați, 220 de vehicule militare și aproape 100 de aeronave au defilat astăzi pe Champs Elysee, cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Este a doua sărbătoare de 14 Iulie cu Emmanuel Macron în calitate de președinte.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Felysee.fr%2Fvideos%2F10156462333455350%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></iframe>

Parada de Ziua Franței este cea mai veche din Europa. Are loc anual din 1880 dar și are rădăcinile în anul 1790. De asemenea, este a doua cea mai mare din lume, după cea de la Moscova de 9 mai. Tradiția de a invita țări să participe la defilare a fost respectată și acum. Anul acesta, a fost vorba de Japonia și Singapore.

Nu au lipsit tancurile, cavaleria, infanteria, școlile militare, aviația și… gafele. Doi jandarmi pe motocicletă s-au lovit în timp ce făceau un exercițiu de îndemânare.

<blockquote class=”twitter-tweet” data-lang=”en”><p lang=”en” dir=”ltr”>THEY KILLED IT THIS YEAR!! 😂🥇🇫🇷<a href=”https://twitter.com/hashtag/14juillet?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw”>#14juillet</a> <a href=”https://t.co/I9HRk67qHQ”>pic.twitter.com/I9HRk67qHQ</a></p>&mdash; Matthias Dandois (@MatthiasDandois) <a href=”https://twitter.com/MatthiasDandois/status/1018151978944344064?ref_src=twsrc%5Etfw”>July 14, 2018</a></blockquote>

<script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

 

Iar unul dintre cele 9 avioanele de vânătoare care trebuiau să facă drapelul Franței din fum colorat la finalul paradei a folosit culoarea greșită, roșu în loc de albastru. Așa că tricolorul francez a avut 3 dungi roșii, trei doi albe, două dungi albastre și încă o dungă roșie. Televiziunea franceză și-a dat seama rapid de gafă și a mutat rapid imaginea în altă parte.

Contrar părerii generale, pe 14 iulie nu este celebrată doar căderea Bastiliei. În 1880, când data a fost aleasă drept zi națională de a Treia Republică Franceză, 14 Iulie sărbătoarea două evenimente: cucerirea închisorii Bastilia din 1789 și Sărbătoarea Federației din 1790, când s-a celebrat un an de la căderea temutei închisori, sfârșitul absolutismului și nașterea monarhiei constituționale franceze. Totuși, această din urmă semnificație a zilei de 14 Iulie aproape a fost uitată de tot, după aproape 150 de ani de republicanism.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Premierul haitian a demisionat din cauza protestelor legate de creşterea taxelor la carburanţi, impuse de FMI
Cu doar câteva zile înainte de introducerea Moţiunii de Cenzură în Parlament, primul-ministru haitian, Jack ...