Protestatarii anti-Kremlin, care au intrat pe terenul de joc al finalei Campionatului Mondial, audiaţi de poliţie

Mihai Popescu SPORT

Finala Cupei Mondiale dintre Franța și Croația, desfăşurată duminică, la Moscova, a fost întreruptă pentru scurt timp când trei intruşi ai trupei punk-band Pussy Riot au intrat pe suprafaţa de joc. Ei au dorit să protesteze faţă lipsa de competiţie politică democratică în Rusia şi a protecţiei infractorilor de către organele de ordine. Partida s-a întrerupt pentru scurt timp. S-a dictat minge de arbitru după evacuarea lor de către stewarzi.

Mai târziu, un membru al trupei, Olga Kurachyova, a declarat corespondentului Reuters că a fost una dintre cei care au alergat pe teren. Ea a povestit cum a fost reținută ilegal într-o secție de poliție din Moscova. Site-ul de știri rus Mediazona a dezvăluit că trei femei și un bărbat au luat parte la protest. Toţi cei patru, potrivit sursei citate, au fost duşi la o secție de poliție din apropiere. Grupul a declarat că invazia de teren a fost un act de protest prin care cer:  „Eliberarea prizonierilor  politici.  Să nu mai fie arestaţi jurnaliştii. Să nu mai fie fabricate dosare penale fără motiv. Să nu mai fie arestaţi protestatarii după mitinguri.”

Trei membre ale Pussy Riot, condamnate pentru huliganism, în ciuda protestelor occidentale

Trei femei, membre ale trupei de muzică punk Pussy Riot, au fost arestate, timp de doi ani, după ce au organizat un protest anti-Vladimir Putin într-o catedrală din Moscova. Judecătorul Marina Syrova a dat sentinţa de huliganism, potrivit BBC. În motivarea acţiunii femeile se făceau vinovate de ură religioasă, de subminarea brutală a „ordinii sociale”.  SUA, Marea Britanie și UE au criticat toate formulele acuzatorii ca fiind „disproporționate”. Procurorii au cerut o detenţie de trei ani pentru femei. Judecătorul Syrova a spus că Maria Alyokhina, 24 de ani, Nadezhda Tolokonnikova, 22 de ani, și Yekaterina Samutsevich, de 29 de ani, au ofensat sentimentele credincioșilor ortodocși și au arătat o „lipsă totală de respect”. „Tolokonnikova, Alyokhina și Samutsevich au comis huliganism – cu alte cuvinte, o încălcare gravă a ordinii publice”, a spus ea.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Violenţe la Paris în urma euforiei victoriei Franţei: 2 morți şi mai mulţi răniţi
Organele de ordine au intervenit, ieri, noapte, pe unele artere ale Parisului, când euforia victoriei ...