În munţii Rusiei de sud, experţi internaţionali aşteaptă să asculte sunetele cuantice ale naturii. Caută NEUTRINI

Mihai Popescu INTERNATIONAL Principal

În Munţii Rusiei de sud, oamenii de ştiinţă caută una dintre particulele elementare, cele mai uşoare, neutrinul, relatează corespondentul The New York Times.

Chiar peste granița cu Georgia, în Munții Caucaz, din sudul Rusiei, se află un mic oraș numit Neytrino. În ultima jumătate de secol, activitatea principală a fost studierea celei mai mici particule din univers, o entitate subatomică, numită neutrin. În fotografie, Observatorul Neptrin din Baksan. O sumedenie de tuneluri și laboratoare care se întind peste două mile în munte, adăpostite de aerul exterior și de razele cosmice, la sub 12.000 de metri în stâncă.

Există vase de lichid care așteaptă să înregistreze zborul neutrinilor din centrul soarelui, de la stelele explozive, reactoarele atomice și Big Bang-ul în sine, care poartă mesaje în timp, explică Dennis Overbye, corespondentul New York Times.

Fantomele călătoare ale cosmosului

Neutrinii sunt fantomele călătoare ale cosmosului, în mare parte imperceptibili de forțele energetice, cum ar fi electromagnetismul, cu care interacționează și alte vietăţi ale naturii. Neutrinul călătoreşte nestingherit printre roci, pământ, chiar și printre corpurile noastre.

Măsurătorile cele mai delicate de până acum indică faptul că un neutrin, luat individual, cântărește cât a mia parte dintr-un electron. Baksan nu este singurul loc dedicat urmăririi suprarealiste a acestei formaţiuni mignione.

Aici oamenii de ştiinţă convieţuiesc cu localnicii. Sunt prezenţi specialişti din Observatorul de neutrini din Ontario, Canada, ingineri ai minei de aur din Lead, experţi ai Gran Sasso National Laboratory, geologi italieni, Super-kamiokande din Japonia care lucrează cu o serie de detectoare folosite în gheaţa polară.

Toţi aşteaptă să asculte şoaptele cuantice ale naturii.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Conacul neoromânesc de La Nana, cu două căsuţe oşeneşti, se vinde la licitaţie
„Vrei să fii vecin cu preşedintele?”Astfel sună anunţul de licitaţie a Conacului neoromânesc de la ...