Azi, 18 iulie, să ne rugăm pentru sufletul Reginei Maria! 80 de ani de la plecarea Majestăţii Sale la Domnul

Marius Ghilezan ACTUALITATE Principal

Muzeul Național Cotroceni o omagiază pe Regina Maria, la 80 de ani de la trecerea sa în eternitate, în zilele de 17 și 18 iulie a.c. Seria de evenimente reunite sub titlul „Maria, Regina României Întregite” urmărește să reevalueze personalitatea complexă și fascinantă a suveranei.

În urmă cu 80 de ani,  Regina era la tratament în Germania. Medicii nu-i mai dădeau nicio şansă. S-a hotărât că nu vrea să moară pe tărâm străin. Trenul care o aducea acasă pe „Suverana Inimilor”, aşa cum o alintau supuşii credincioşi Coroanei,  a fost stropit în gările patriei cu găleţi de apă, aduse de oamenii simpli, pentru ca „Reginei să-i fie mai lină suferinţa.” Fiind extrem de cald, românii s-au gândit că pot şi ei să o ajute puţin. Trenul a ajuns la Sinaia pe 17 iulie. În gara Sinaia, o aşteaptau Regele Carol al ll-lea, însoţit de fiul lui, nepotul Mariei, Mihai. A fost dusă la Pelişor, unde îi plăcea să stea şi unde îşi trăise viaţa alături de Ferdinand. A doua zi, 18 iulie, regina Maria a apucat să o mai vadă pe Elisabeta. A fost împărtăşită de patriarh. Au mai fost de faţă ministrul de interne şi cel de justiţie, chemaţi de la Bucureşti. La 17:38 regina se stinge. Trăise 62 de ani intenşi, plini de realizări în slujba României Maria. Cu ea s-a terminat cea mai frumoasă epocă din istoria României.


Programul debutează miercuri, 17 iulie, ora 18.00,  în Salonul Cerchez, cu conferința „Diplomație Regală” susținută de istoricul Diana Mandache, în cadrul căreia va fi ilustrat rolul Reginei Maria ca ambasador informal al României. Prezentarea va aduce în atenția publicului aspecte, poate mai puțin cunoscute, despre acțiunile Reginei Maria din 1919 pentru susținerea cauzei României la Conferința de Pace de la Paris și maniera în care legăturile sale cu Familiile Regale europene au contribuit la recunoașterea Marii Uniri.

Joi, 18 iulie, publicul este invitat să descopere sau să aprofundeze alte trăsături ale personalității Reginei Maria, care arată, încă o dată, unicitatea sa pe scena istoriei românilor. Astfel, începând cu ora 18.00, în Spațiile Medievale ale muzeului, va avea loc vernisajul expoziției “Regina Maria – ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti”, realizată de asociația Forums, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov. Expoziția promovează frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a  făcut cunoscute aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.  Expoziția va fi deschisă spre vizitare în perioada 18 iulie – 19 august a.c.


Manifestările vor continua de la ora 19.00, în Salonul Cerchez, cu un concert extraordinar dedicat Reginei Maria, susținut de Corul Regal.  Alături de Corul Regal, vor interpreta pianistul Vlad Gînța și soprana Diana Alexe. Auditoriul se va putea delecta cu lucrări semnate de compozitori preferați ai suveranei.

În suita acestor evenimente omagiale, se înscrie și conferința „Regina Maria pe frontul Marelui Război și al Marii Uniri” susținută de istoricul Ștefania Dinu, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, în data de 17 iulie. În cadrul evenimentului va fi evidențiată activitatea reginei Maria pe frontul Primului Război Mondial, de la loialitatea faţă de cauza Aliaţilor la organizarea şi buna funcţionare a serviciului de ambulanţe destinate frontului, de la încurajarea răniţilor şi bolnavilor la prezenţa permanentă în mijlocul soldaţilor, alături de regele Ferdinand.

Redacţia Newstand.ro va scrie un acatist pentru cea mai iubită Regină!

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ministrul austriac de externe, Karin Kneissl: „Trebuie să menţinem un dialog constructiv cu Rusia”
“Trebuie să menţinem un dialog constructiv cu Rusia”, a declarat Karin Kneissl, şefa diplomaţiei austriece ...