Statul Israel, declarat căminul național al poporului evreu

Valentin Borcea INTERNATIONAL POLITIC

Parlamentul israelian, Knesset-ul, a votat o lege prin care Israelul este decretat căminul naţional al poporului evreu, creat pe teritoriul istoric al evreilor. De asemenea, prin același act normativul, Ierusalimul este declarat capitala țării, simbolurile naționale (steagul și stema) sunt fixate, iar ebraica a devenit limba statului, araba având doar un statut special. Este pentru prima oară când aceste caracteristici fundamentale ale Israelului sunt codificate în lege. Până acum, existau doar în practică.

Legea face parte din cele “de bază” ale Israelului (Basic Law), care îndeplinesc rol de constituție și care vor ajuta la redactarea unei Legi Fundamentale cândva în viitor. Textul de acum s-a aflat în dezbatere timp de șapte ani, timp în care a suferit mai multe modificări până a ajuns la forma de acum. Israelul este printre puținele țări din lume care nu au constituție scrisă iar redactarea uneia este oprită de mai bine de 60 de ani.

Textul a fost unul foarte controversat a fost adoptat de Knesset pe fondul unor proteste puternice din partea deputaților arabi, care au rupt exemplare ale legii în sala de ședințe. De asemenea, oponenții demersului susțin drepturile minorităților sunt încălcate.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că este un moment definitoriu pentru Israel. “La 122 de ani după ce Herzl și-a prezentat viziunea, prin această lege stabilim principiile fundamentale ale existenței noastre”, a spus șeful guvernului de la Ierusalim, făcând referire la Theodor Herzl, fondatorul zionismului modern.

Coincidență sau nu, primul lider străin care vizitează Israelul după adoptarea acestei legi este premierul maghiar Viktor Orban. Benjamin Netanyahu a spus că tot proiectul care a dus la crearea statului Israel independent a început la Budapesta, unde s-a născut Theodor Herzl, fondatorul sionismului. Prim-ministrul maghiar a declarat că legătura strânsă dintre Ungaria și Israel se datorează faptului că ambele țări sunt conduse de patrioți.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Suspecții otrăvirii cu Novichok, identificați
Autoritățile britanice au reușit să-i identifice principalii suspecți în cazul atacului cu Novichok din martie, ...