Suspecții otrăvirii cu Novichok, identificați

Valentin Borcea ACTUALITATE

Autoritățile britanice au reușit să-i identifice principalii suspecți în cazul atacului cu Novichok din martie, care a avut ca țintă un fost spion rus și pe fiica acestuia. Serghei și Iulia Skripal stăteau de mai mulți ani în exil autoimpus în Marea Britanie.

Mai mulți ruși ar fi fost implicați în această tentativă de asasinat. Făptașii au fost identificați după inregistrările de pe camerele de supraveghere și după informații legate de intrările în Marea Britanie, a scris BBC.

Guvernul de la Londra a acuzat Rusia, iar poziția a fost susținută de mai multe state occidentale. Dar Moscova a respins orice implicare. La finalul lunii iunie, un bărbat de 45 de ani și o femeie de 44 ani, ambii cetățeni britanici, au fost și ei contaminați cu Novichok. Femeia a murit în spital. Autoritățile britanice au spus că este o legătură în acest caz și cazul Skripal.

Serghei și Iulia Skripal au supraviețuit amândoi otrăvirii. Novichok este numele dat unui grup de substanțe neurotoxice  foarte avansate, create în Uniunea Sovietică în anii ’70 și ’80 ai secolului trecut. Autoritățile sovietice au vrut să țină secret programul Novichok, dar existența acestuia a fost dezvăluită de unul dintre savanții implicați, după căderea URSS.

 

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Trump: „Vladimir Putin este responsabil de implicarea în alegerile SUA”
Donald Trump s-a răzgândit după întoarcerea din Finlanda. Într-un interviu acordat postului CBS, președintele american ...