Donald Trump, pe twitter: „UE să scadă toate tarifele, să coboare barierele şi să taie subvenţiile! Nu o vor face!”

Marius Ghilezan INTERNATIONAL Principal

„Uniunea Europeană vine mâine la Washington pentru a negocia condiţiile de comerţ. Am o idee pentru ei, atât SUA, cât şi UE să scadă toate tarifele, să coboare barierele şi să taie subvenţiile! Asta s-ar putea numi în cele din urmă piaţa liberă şi comerţ echitabil. Sper să o facă. Noi suntem pregătiţi, dar ei nu o vor face!” – a scris azi pe twitter preşedintele SUA, Donald Trump.

Trump vede un deficit masiv cu Germania

„Avem un deficit masiv cu Germania,” avea să spună Donald trump, înainte de summit-ul NATO de la Bruxelles. Asta îl doare pe preşedintele american, comentează presa europeană. Dar ce înseamnă masiv.

În cel mai recent an complet – 2016 – deficitul comercial al SUA în schimbul de mărfuri cu Germania a fost puțin sub 65 de miliarde de dolari. În mod specific, Statele Unite au cumpărat bunuri germane în valoare de 114 miliarde de dolari și au vândut bunuri în valoare de 49 miliarde de dolari; dacă scădem acesta din urmă, observăm un venit în plus pentru UE cu 65 de miliarde de dolari.  În dolar, deficitul comercial al SUA cu Germania se situează pe locul trei ca marime din orice țară. Numai China (347 miliarde dolari) și Japonia (69 miliarde dolari) au avut deficituri comerciale mai mari în 2016. Mexicul (63 miliarde dolari) nu a fost cu mult în urmă. I.M. „Mac” Destler, profesor de politică publică la Universitatea din Maryland și autor al cărții American Trade Policy, a declarat că nu este nerezonabil să se utilizeze termenul „masiv” pentru a descrie deficitul comercial cu germanii, potrivit polifact.com.

Exporturile de aeronave au micşorat deficitul american

Exporturile de bunuri și servicii din SUA au crescut în primăvară cu 4,1 miliarde USD față de luna precedentă, sau 1,9 la sută, până la un record record de 215,3 miliarde USD în luna mai. Exporturile de mărfuri au crescut cu 3,7 miliarde USD până la 144,9 miliarde USD, determinate în principal de vânzările de soia (până la 2,0 miliarde USD) și de aeronavele civile (cu 1,9 miliarde USD). Exporturile de bunuri și materiale industriale au scăzut însă cu 1,3 miliarde USD, ca urmare a scăderii vânzărilor altor produse petroliere (cu 0,9 miliarde USD). Exporturile de servicii au crescut în luna mai cu 0,4 miliarde USD până la 70,4 miliarde USD. Importurile de bunuri și servicii către SUA au crescut cu 1,1 miliarde USD, sau 0,4 la sută, până la 258,4 miliarde USD în luna mai. Importurile de mărfuri au crescut cu 1,1 miliarde USD până la 210,7 miliarde USD, datorită achizițiilor mai mari de bunuri de capital (cu până la 2,1 miliarde USD), cum ar fi echipamentele de telecomunicații, computerele, componentele aeronavelor civile și motoarele aeronavelor civile. Dimpotrivă, importurile de preparate farmaceutice au scăzut cu 0,6 miliarde USD. Importurile de servicii au scăzut cu 0,1 miliarde USD până la 47,7 miliarde USD, conform Eurostat.

Loading...
loading...

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Check Also
Ivanka Trump dă afacerile pe Casa Albă
Ivanka Trump a decis să-și închidă firma omonimă din domeniul modei, la un an după ...